Pogledaj sve web stranice Družbe

preminula je 25. veljače 2011.

Sestra Roza, Štefanija Fotak

In memoriam

Sestra Roza Fotak, krsnim imenom Štefanija, rođena je 4. svibnja 1936. godine od oca Jakoba i majke Marije r. Fotak, u Orehovcu, župa Sv. Fabijana i Sebastijana, Oštrice a u ono vrijeme Kraljice svete krunice, Remetinec.

Potječe iz dobre, kršćanske obitelji s desetero djece, od kojih je troje umrlo u djetinjoj dobi. Sretno i radosno djetinjstvo provela je u rodnome kraju gdje je završila i osnovnu školu. Uz školsko  obrazovanje primila je i vjersku pouku najprije od svoje majke, a potom na vjeronauku. Češće je odlazila u crkvu i to u susjednu župu, jer joj je župna crkva bila daleko. Možda bi najbolje bilo dopustiti njoj da pripovijeda o svojim doživljajima i o buđenju zvanja kada je promatrala sestre milosrdnice u Ljubešćici. Iz dana u dan njezina je čežnja za uzvišenim neprestano rasla i razvijala se sve do trenutka kada je upoznala da nema ničeg „čime bi se moglo zadovoljiti njezino srce, već da se odazove pozivu na koje je bilo potaknuto.“

U svom Životopisu piše: “Božja dobrota izlila je na mene obilje svojih milosti i 20. lipnja 1954. godine stupila sam u samostan. Gospodine, Tvoja sam, Tvoja hoću da budem zauvijek”. Riječi su to kojima opisuje svoj život i po kojima je, unatoč ljudskim slabostima, nastojala živjeti i takav primjer davala drugima. Prve redovničke zavjete položila je 15. kolovoza 1956., a doživotne 15. kolovoza 1961. godine.

Nakon položenih zavjeta bila je u Kući matici i pomagala u kućnim poslovima. Godine 1958. poglavari je šalju na dvije godine u Petrovaradin gdje pomaže u kući, a nakon toga u Vrbas gdje je kao kuharica radila u bolnici. Otada je njezino služenje vezano uz  kuhinju u Bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, gdje je služila od 1963. godine, zatim u Požegi, župi Zlatar, Ozalj, Daruvar zatim Bjelovar gdje je bila do 1995. godine. Kada su godine 1996. tjelesne snage već počele popuštati, premještena je u naš samostan u Lužnicu gdje je također pomagala u kuhinji, a nakon tri godine otišla je u Ljubešćicu, gdje je služila u manjoj zajednici. Dobro i veliko srce naše s. Roze trošilo se u velikodušnom i radosnom služenju Bogu i bližnjima poput Marte iz Evanđelja.

Godine 2007. došla je u Kuću maticu i tu je, već dosta narušena zdravlja, prema svojim mogućnostima pomagala gdje je bilo potrebno, a kad je podosta iznemogla svoje je trenutke provodila na koru u sabranosti i molitvi.

Dan prije smrti, nakon primljenih sakramenata, otežano, ali radosno i s ponosom govorila je o svom životu na župi u Zlataru, gdje je sa s. Eleonorom obilazila oltar na koljenima, kako bi izmolile nova zvanja. I Gospodin je zaista blagoslovio njihove molitve po onima koje poznajemo. Vjerujemo da su još mnoga sjemena zasijana žrtvom i molitvom s. Roze, a znana su samo Gospodinu.

Gospodine, zahvaljujemo ti za ovaj skrovit, skroman i dobrotom ispunjen život. Učini i nas spremnima na potpunu nesebičnost i služenje u malim, neznatnim stvarima, jer sve uistinu veliko raste u skrovitosti i tišini.

 

Daruj joj, Gospodine, radovati se u društvu Tvojih svetih!