Pogledaj sve web stranice Družbe

preminula 5. prosinca 2011.

s. M. Benedikta, Frančiška Mate

In memoriam

„Kod Prve svete pričesti molila sam Isusa da budem posve Njegova, da mogu Njemu jedinome služiti… Zato još jednom zahvaljujem Svemogućemu za veliku milost zvanja i za dobrotu, koju je iskazao meni nevrijednoj te me pozvao k sebi da mogu biti posve Njegova.“ (Životopis)

5. prosinca 2011. godine, u jutarnjim satima, sestra Marija Benedikta se na poziv Gospodara žetve uputila se u vječnost. S onu stranu obale dočekao ju je Onaj kojemu je za života služila i kojega je zavoljela još u ranoj mladosti.

Franciska Maté, sestra Marija Benedikta, rodila se 2. prosinca 1919. godine u Goričoj vasi, u župi Ribnica u Sloveniji od oca Jakoba i Ane, rođene Žužek. Obitelj je živjela dubokim vjerskim životom, pa su u njoj iznikla četiri duhovna zvanja: svećenik, franjevački brat i dvije sestre milosrdnice – s. Judita i s. M. Benedikta.

Sestra Benedikta stupila je u Družbu zagrebačkih milosrdnica 1937. godine, redovničko odijelo obukla je 24. ožujka 1938., privremene zavjete položila je 25. ožujka 1939., a doživotne 25. ožujka 1942. godine.

Nakon položenih privremenih zavjeta započela je svoje milosrdničko poslanje. Kratko vrijeme bila je u Kući matici u Zagrebu, a zatim u Banja Luci i Crikvenici. Od 1945. do 1949. godine bila je na liječenju u našim samostanskim zajednicama, a nakon toga na oporavku u rodnoj kući. Od godine 1955. do 1970. služila je kod svoga brata svećenika u Velikoj Lašči, a 1980. vratila se u redovničku zajednicu u Zagreb, aakon čega je 1981. g. preuzela službu predstojnice u Ptuju i vršila je jedanaest godina. Od siječnja 1992. živjela u Kamniku vršeći službu predstojnice, a od 2008. savjetnice predstojnice.

Osim molitve i točnog ispunjavanja redovničkih dužnosti, savjesno je vršila dužnost dobre domaćice sve do svoje smrti, koja ju je s upravo navršene 92 godine života i služenja neočekivano ponijela ususret Zaručniku.

Između ostaloga u oproštajnom govoru je rečeno: „Gledajmo brojnu obitelj s dubokim vjerskim životom, u kojoj je bila rođena pokojna s. M. Benedikta. U njoj su iznikla četiri duhovna zvanja. Pomanjkanje takvih obitelji, uz mnoge je druge glavni razlog velikog pomanjkanje duhovnih zvanja, što svi jako osjećamo.

Odlazak svakog pojedinog člana duhovnih zvanja uzrokuje gubitak i žalost, jer svaki je od njih bio izvor molitve i žrtve za rast Božjeg kraljevstva.

Neka nas današnji oproštaj od s. Benedikte ohrabri i potakne na molitvu za naše obitelji i za nova svećenička i redovnička zvanja. Čujmo Isusa, koji nam također poručuje: Molite Gospodara žetve da pošalje radnike u svoju žetvu.

Sestru Mariju Benediktu preporučujemo Božjoj dobroti! Neka joj Gospodin udijeli radost u svome Kraljevstvu!