Pogledaj sve web stranice Družbe

Vikend u Osijeku

OLUJA – POZIV NA VJERU

Objavljeno: 30.10.2013. | Novosti

Subotnji sunčani dan 26. listopada bio je idealna prilika za odmor, učenje, odlazak u kupovinu ili nešto slično. No ipak, 25 djevojaka, srednjoškolki i studentica odlučilo je subotu provesti sa sestrama milosrdnicama u Osijeku. Bila je za njih organizirana cjelodnevna duhovna obnova na temu „Oluja – poziv na vjeru“. Nakon kratkog upoznavanja, asocijacija i razgovora na temu vjera i nevjera uslijedila je parlaonica. Podijeljene u dvije grupe djevojke su argumentirano nastojale opravdati stavove onih ljudi koji tvrde da je potrebno vjerovati, te onih koji tvrde da nije. Zajednički su se složili da nije lako uživjeti se u iskustvo nevjernika, te da vjeru ne možemo opravdati samo riječima, več to treba učiniti i djelima. Nakon živahne rasprave uslijedili su trenuci susreta s Božjom riječi kroz lectio divina u kojoj su djevojke nastojale dublje proniknuti u evanđelje koje nam govori kako je Isus stišao oluju na vodi. Slijedio je ručak, koji je ipak bio malo poseban, jer su ga djevojke imale priliku podijeliti zajedno sa sestrama u samostanskoj blagovaonici.

Poslije kratkog predaha imale su priliku pogledati prezentaciju o Jelinki, sestri milosrdnici koja je žrtvom ljubavi prema bližnjemu pokazala svoju vjeru i povjerenje u Gospodina. Posebno iznenađenje bilo je za djevojke izrada krunica. Mnoge od njih su po prvi puta u životu imale priliku izraditi vlastitu krunicu slažući perlice različitih boja i veličina.

Duhovna obnova završila je euharistijskim slavljem koje je veoma zanimljivo predvodio p. Arek, studentski kapelan u Osijeku.

Idućeg dana, u nedjelju 27. listopada bio je predviđen susret djece 5., 6.  i 7. razreda. Iako ih je došao popriličan broj, svi su se uspjeli smjestiti u samostansku kapelu. Nakon što im je s. Anica ukratko prikazala život i djelo sv. Vinka te rad sestara u Osijeku, susreli su se s biblijskim tekstom o proroku Joni te promišljali na koji način i oni danas mogu biti posrednici – prenositelji Božje poruke drugima. Susret je završio pjesmom i druženjem u samostanskom vrtu, te odlaskom na misu u župnu crkvu Preslavnog Imena Marijina.

Od srca zahvaljujem sestrama, vjeroučiteljicama i svima ostalima koji su doprinjeli ostvarenju ovoga programa. Neka dragi Bog u svojo ljubavi obilno nagradi svaku žrtvu i molitvu  utkanu u susret s djecom i mladima.

 

s. M. Samuela Vilenica