Pogledaj sve web stranice Družbe

POSJETILE SMO ŽUPU SVETE BARBARE U JAKŠIĆU

Objavljeno: 06.05.2024. | Novosti

Na poziv župnika vlč. Ivana Rončevića iz Župe svete Barbare u Jakšiću sudjelovale smo na Euharistijskom slavlju animirajući pjevanje, svjedočeći svoje zvanje i družeći se s vjernicima.  U toj župi sestre su djelovale od 1970. – 2011. godine radeći s djecom i mladima, vodeći crkvene zborove, uređenje crkve, katehizaciju u školi i na župi, organizaciju raznih crkvenih svečanosti…

Na početku misnog slavlja župnik se osvrnuo na slike svetog Vinka i svete Lujze koje su donijeli iz kuće gdje su stanovale sestre i stavili ih na oltar kao simbol milosrdničke prisutnosti u njihovom kraju. Naglasio je da na oltaru prikazujemo svatko sebe, svoj životni put, ali prikazujemo i svoje žrtve, a na poseban način potaknuo je sve prisutne da prikažu  i zahvale na Euharistiji za život sestara koje su djelovale na njihovoj župi, sve one koje su preminule, kao i svaku od nas u Družbi za dar našeg služenja. Podsjetio je vjernike da je samostan sestara bio posebna kuća u njihovom mjestu gdje se molilo, gdje se sa sretnima radovalo, a s uplakanima plakalo, gdje su se mnoge životne situacije proživjele ali uvijek s nadom, kuća gdje su vrata bila uvijek širom otvorena, gdje je bilo otvoreno srce, široka ruka, gdje su svi rado dolazili, kuća gdje se toliko toga naučilo, gdje je bilo reda ali bilo je i pravde, kuća u kojoj su živjele one koje su bile lijepi dio života svih mještana koji ih i danas nose u svojim srcima. S velikim ponosom župa se raduje i s dva duhovna zvanja koja su podarena našoj Družbi.

Za vrijeme Euharistijskog slavlja provincijalna poglavarica s. M. Barbara posvjedočila je na vrlo zanimljiv način svoje zvanje. Također je naglasila da je na župi bila dva mjeseca na zamjeni i da joj je bilo vrlo lijepo surađivati s ljudima i pripremati djecu na Prvu svetu pričest. Na kraju mise javila se gospođa koja je tada bila prvopričesnica i jako se razveselila što su se nakon toliko godina susrele i zajedno se sjetile pripreme za sakramenat.

Na kraju Euharistijskog slavlja s. M. Paula imala je kratko izlaganje o povijesnom tijeku života i rada sestara milosrdnica na župi.

Nakon druženja s vjernicima i ručka u župnoj kući, krenule smo prema Požegi da posjetimo naše sestre koje su se preselile iz samostana svetog Josipa u novouređenu biskupijsku kuću koja je predana sestrama na korištenje kako bi i dalje nastavile svoj apostolat u gradu Požegi.