Pogledaj sve web stranice Družbe

Susret kućnih poglavarica i voditeljica zajednica s upravom Provincije

Objavljeno: 22.06.2022. | Novosti

Susretu su se odazvale sve sestre, osim četiri kućne poglavarice i dvije voditeljice zajednica, koje su se ispričale zbog neodgodivih obveza.

            Nakon molitve i pozdrava dobrodošlice od strane s. M. Barbare Vručina, provincijalne poglavarice, započeo je u obiteljskom ozračju susret prema predviđenom dnevnom redu.

            Na temu sinodalnosti u Crkvi progovorila je svaka poglavarica u odnosu na svoju zajednicu, osvrnuvši se na duhovnu dimenziju zajedništva i molitveni život koji se uglavnom odvija zajednički u kapelama. Jednako su se osvrnule i na prisutnost sestara u župama gdje svjedočanstvom života, unatoč poodmakloj dobi i zdravstvenim teškoćama svjedoče Vinkovu milosrdnu ljubav svojim radom i molitvom. Bilo je ugodno čuti da sestre traže način kako biti što više vjerne svetim zavjetima i svjedočiti redovničko poslanje uz razumijevanje svojih poglavarica.

            Zatim je provincijalna ekonoma iznijela pregled materijalnog stanja Provincije, s poticajima da se riješe pitanja trošnih i neiskorištenih nekretnina. Vrjednujući trud i odricanja što su ih sestre ulagale pri stjecanju imovine postavilo se pitanje o  odgovornom postupanju s istom. O važnosti zajedničkog razmišljanja i odlučivanja govori i Zakonik kanonskog prava u Kan. 1280, koji kaže da ekonoma treba imati barem dvije savjetnice koje će joj pomagati u upravljanju i obavljanju službe.

            U zajedništvu služenja i svjedočenja razmotrena su i neka druga pitanja Provincije te su se dionice susreta nakon zajedničkog objeda vratile svaka svojoj dužnosti.