Pogledaj sve web stranice Družbe

80 godina Provincije

Svetkovina bezgrešnog začeća BDM – 80 godina Provincije

Objavljeno: 10.12.2012. | Novosti

Ovogodišnju proslavu dana Provincije započele smo još 8. studenog molitvom „žive krunice“. Svakoga dana jedna je zajednica Provincije prikazala molitvu sv. krunice za nova redovnička zvanja. Tom prigodom je svim sestrama upućeno i prigodno pismo s anketom s ciljem kako bi se očitovala brige Provincije za pastoral zvanja.

Duhovnu pripremu za blagdan naše nebeske zaštitnice u danima trodnevnice od 5. do 7. studenog predvodio je vlč. Dubravko Škrlin Hren, vicerektor bogoslovije. Svakoga dana za vrijeme misnog slavlja je u propovijedi istaknuo jednu Marijinu osobinu kao uzor i primjer nasljedovanja svima, a posebno sestrama milosrdnicama. Prvoga dana se osvrnuo na Marijinu vjeru koja nam svima u ovoj Godini vjere može biti sjajan putokaz u nasljedovanju Gospodina. S vjerom su nerazdruživo povezane jednostavnost i poniznost kojih se propovjednik dotaknuo u narednim danima trodnevnice. Naglasio je kako je svojstveno ljudskom biću da pred veličinom Božjega plana zastane i upita „Kako će to biti?“, ali isto tako da bez dovoljnih informacija i razumijevanja spremno odgovori na ono što Bog traži od svakoga od nas.

Misnome slavlju svakoga dana je prethodio molitveno-duhovni program koji su pripremili svi najmlađi članovi Družbe. Meditacijom, pjesmom, klanjanjem, šutnjom i večernjom molitvom željeli smo se približiti tajni bezgrešnog začeća, proniknuti u Marijinu veličinu, ali prije svega uteći se njoj, našoj najvjernijoj zaštitnici i zagovornici i preporučiti joj sve potrebe, nakane i zahvalu kako naše Provincije, tako i svih onih koje susrećemo na svojim životnim putovima.

I sama priroda željela je odati čast događaju Marijina začeća i svojom ljepotom ukazati na čistoću bezgrješne Djevice. Gust snijeg prekrio je krovove i kuće te je sve odisalo blistavom čistoćom i bjelinom kada je 8. prosinca započela misa zornica prigodom svetkovine Bezgrješnog Začeća BDM. Rektor naše crkve preč. Marijan Pavlenić tom je prigodom čestitao svima rođendan Provincije, a svim sestrama Kuće matice obratila se u blagovaonici provincijalna glavarica s. M. Vlasta Tkalec potičući sve na zahvalnost dragom Bogu za sva dobročinstva koja je kroz 80 godina udijelio Provinciji i na vjernost redovničkom pozivu.

Tijekom dana slavlju su se pridružile i sestre s filijala, kojima je dolazak znatno bio otežan zbog vremenskih (ne)prilika. Zajedno s njima i vjernicima koji pohađaju našu crkvu sudjelovale smo na euharistijskom slavlju koje je u 11 sati predvodio dr. Antun Tamarut. Poslijepodnevni sati bijahu ispunjeni radošću sestrinskog zajedništva uz prigodni program koji je započeo u 14 sati zborskom izvedbom himne Provincije „Sva si lijepa, o Marijo“ koju je skladala s. Tarzicija Fosić. Slijedio je kratki prikaz povijesnog hoda Provincije Bezgrešnog začeća BDM popraćen slikama prezentacije, koji je nadahnuto napisala s. Gertruda Zenko povezujući povijest i sadašnjost u jednu misao – vjernost Bogu. O Marijinoj veličinu slušali smo kroz stvaralaštvo nadahnutih pjesnika i kompozitora, a zatim su sestre novakinje, postulantica i kandidatice izvele recital Bezgrešnoj. Na kraju programa smo se kao hodočasnice uputile na proštenje u Mariju Bistricu kroz igrokaz „Sestra Licitar“ .

Svečano večernje euharistijsko slavlje u koncelebraciji s drugim svećenicama predvodio je dr. Zvonimir Kurečić, prebendar Prvostolne crkve zagrebačke. U homiliji je ukratko objasnio povijest i značenje dogme o bezgrješnom začeću BDM i naglasio važnost nasljedovanja Marije u svim njezinim krjepostima. Osvrnuo se na apostolat sestara u Provinciji, posebno na području Zagrebačke biskupije zahvaljujući Bogu za sva dobročinstva koja je učinio kroz djelovanje sestara. Zbor sestara milosrdnica uzveličao je ovo i sva druga misna slavlja skladbama napisanim u čast bezgrješne Djevice. Radost susreta nastavila se u sestarskoj blagovaonici.

Zahvalne dragom Bogu za sva dobročinstva koja nam je udijelio kroz ovih 80 godina služenja preporučamo se zagovoru BDM kako bi sav rad, molitve, žrtve i trpljenja bile dragom Bogu na čast, nama na spasenje, a bližnjemu na korist.