Pogledaj sve web stranice Družbe

Trodnevna priprava za svetkovinu Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije – DAN DRUGI

Objavljeno: 06.12.2023. | Novosti

Dan drugi – propovjednik se osvrnuo na nedavnu video snimku prvog plesa jednog zadarskog bračnog para. Mladoženja je u invalidskim kolicima, a mladenka posve zdrava. Pristupaju prijatelji mladoženjini te ga podižu kako bi mogao uspravan pratiti ples mladenke. Dirljiva gesta prijatelja pokazuje da je ponekad i nemoguće itekako moguće. Tu je došla do izražaja snaga ljubavi, ljubavi koja preobražava, koja hoda, ide ususret, koja diže.

Ta nas misao vodi prema sv. Nikoli biskupu iz Myre, nastavio je fr. Zvonko. Puno je legendi o sv. Nikoli koji je mnogo i na razne načine pomagao ljudima. Najpoznatija je legenda o njegovu daru trima djevojkama koje se zbog siromaštva ne bi mogle udati. Međutim, ima ih više. Poznata je i ona kako je sv. Nikola ubijenu djecu vratio u život, kako je spasio ugrožene u brodolomu. Sv. Nikola je ljubavlju preobražavao svijet. Otkrivao je potrebe svojih bližnjih i rješavao ih. Prema tome najbolja definicija ljubavi jest ono što činimo za svoje bližnje, koliko smo spremni zaboraviti sebe da bi druge usrećili, kako kaže sv. Pavao: »ljubav se ne hvasta, ne nadima se; nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini« (1 Kor 13, 4-6), naglasio je propovjednik.

Zar u činu prije navedenih mladenaca i sv. Nikole ne prepoznajemo Isusa Krista. U svetopisamskim tekstovima uvijek iznova otkrivamo da ljubav vraća osmjeh, zdravlje i život. Upravo to Isus čini u današnjem evanđelju kad hrani mnoštvo: »Žao mi je naroda jer su već tri dana uza me, a nemaju što jesti. Otpraviti ih gladne neću da ne klonu putem«. Mi se sada nalazimo u blizini Isusa Krista. Blagovat ćemo njegovo tijelo. Postat ćemo dionici njegove žrtve. Zato molimo takvu ljubav za sebe da bismo mogli ljubiti jedni druge kako Isus ljubi nas, zaključio je propovijed  fr. Zvonko.