Pogledaj sve web stranice Družbe

ZAPOČELA TRODNEVNA PRIPREMA ZA SVETKOVINU SVETOG VINKA PAULSKOG

Objavljeno: 24.09.2023. | Novosti

U samostanskoj crkvi svetog Vinka Paulskog sestre i vjernici danas su započeli bližu pripremu za svetkovinu zaštitnika Družbe sestara milosrdnica. Svečanu pjevanu večernju božanskog časoslova i  molitvu krunice animirale su sestre, a trodnevnicu započeo je župnik vlč. Danijel Hačko iz župe svetog Vida mučenika u Brdovcu.

U svojoj homiliji osvrnuo se na današnje Evanđelje o Isusovoj prispodobi o radnicima u vinogradu i davanju pravedne plaće onima koji su došli u vinograd prvi, kao i onima koji su radili jedan sat. Naglasak Isusove prispodobe nije u problemu novčane naknade za rad, već bezgranične Božje dobrote. Isus želi svakoga potaknuti da nauči promatrati ljude, odnose i stvari onim Božjim darežljivim, dobrostivim, dobrim očima, a ne ljudskim, zavidnim, prijekim, odbojnim, sebičnim, zlim i pokvarenim okom. Zar čovjeku nije dovoljno što ga Bog treba u svome vinogradu, što ga unajmljuje u taj svoj vinograd, što mu daje da radi, što mu obećava nagradu i daje mu plaću? Nije li sve to izričaj Božje dobrote prema čovjeku? Isus nas potiče da razmišljamo, ne o pravednosti, već o dobroti i ljubavi. Namjesto pravednosti treba staviti dobrotu kao temelj našega života. On se zauzima cijelim životom  za one koji su negdje na rubu društva, na rubu zakona. Stavlja ono što bi trebalo biti posljednje na prvo mjesto, „Tako će posljednji biti prvi, a prvi posljednji.“

I nas Gospodin danas poziva, svakoga po imenu, da idemo u njegov vinograd, da radimo za plaću onu nepropadljivu, da radimo za život vječni. Po tome je bio prepoznatljiv sveti Vinko, kojemu plaća nije bila bitna. Posvetio se onome što je najvažnije, da kao Božje dijete svakome tko je u potrebi iskazuje dobrotu i smilovanje, da mu pokazuje Božje milosrđe.

s. M.Bernardica Novoselec