Pogledaj sve web stranice Družbe

preminula 21. lipnja 2012.

s. Cvjetka, Ana Delač

In memoriam

SESTRA CVJETKA, ANA DELAČ

Preminula u Požegi 21. lipnja 2012. godine

„…Upoznala sam dužnosti, veličinu i svu ljepotu redovničkog zvanja i sve poteškoće i žrtve koje su s njime spojene. Doskora očekujem vrhunac sreće najveći dan, kada ću za cijeli život darovati Bogu sebe, sa svom svojom bijedom i nevrijednošću.“ (s. Cvjetka Delač: Zamolba za polaganje doživotnih redovničkih zavjeta, Zagreb, 16. 05. 1947.)

Zacijelo čovjek osjeća svoju nevrijednost pred veličinom dara koji Bog stavlja pred njega, kao i nevrijednost pred odgovornošću koju taj dar nosi, jer ono što je primljeno mora se razvijati, umnažati, drugima dijeliti. Riječi, koje je s. Cvjetka zapisala u Zamolbi za polaganje doživotnih redovničkih zavjeta, 16. svibnja 1947., odražavaju jasnoću njezine misli o daru koji je primila, kao i trijeznost o daru svoje osobnosti. Ona se poput Marije raduje nezasluženom daru, ali i poput Marije trijezno razmišlja, „kako će to biti“ predati se Bogu sa svom svojom slabošću.

Sestra Cvjetka, Ana, rođena je 5. listopada 1923. u Zagrađu, župa Bučje, od oca Josipa i majke Kate, r. Čorak. U obitelji je bilo sedmoro djece, dva brata i pet sestara, od kojih je Ana druga po redu. Ubrzo je ostala bez oca, a zbog njezine prisutnosti u času njegove smrti ovaj joj se događaj duboko usjekao u dušu. Već kao djevojčica je poželjela biti redovnica, ali roditelji nisu prihvaćali njezinu odluku. S vremenom je dobila majčino dopuštenje da stupi u samostan. Sa četrnaest godina došla je kod sestara u Požegu i kao kandidatica je kod njih provela tri godine. Nakon toga je slijedila daljnja redovnička formacija u Zagrebu. Redovničko odijelo obukla je 14. kolovoza 1943. godine, prve redovničke zavjete položila je 15. kolovoza 1944., a doživotne 15. kolovoza 1947. godine. Njezino redovničko služenje obuhvaćalo je raznolike dužnosti. Kao bolničarka djelovala je u bolnicama u Zagrebu i Vrbasu, u Nadbiskupskom dječačkom sjemeništu u Zagrebu i kod bolesnih sestara u Požegi. Kućne poslove i službu kuharice obavljala je u našim samostanima u Požegi, Kući matici i Varaždinu, te na župama u Velikom Bukovcu i Jakšiću. Posljednje godine života provela je u samostanu u Požegi, gdje se mirno preselila u Očev dom.

Neka joj Gospodin, kojemu je postojano služila za života, udijeli radosnu vječnost sa svetima i izabranima svojim! Počivala u miru!