Pogledaj sve web stranice Družbe

s. ELA (Marija) HEGEDIĆ

In memoriam

Bogu, Gospodaru života i smrti, preporučujemo dušu naše drage sestre Ele, koja je prije tjedan dana završila ovozemaljski život i preselila u vječnost.

Sestra Ela Hegedić, krsnim imenom Marija, rođena je 8. listopada 1942. godine u Presečnu, Općina Novi Marof,  od oca Matije i majke Ljube, rođene Kračić. Krštena je u Župi Presvetog Trojstva, Visoko. Katolička obitelj pružila joj je toplo okruženje u kojem je Marija rasla u dobi i milosti te odlučila poći putem savršenog predanja kao redovnica u Družbi sestara milosrdnica.

Zahvalna dragom Bogu i Isusovoj Majci Mariji na pozivu uputila se u Zagreb na redovničku formaciju te 1960. godine ušla u postulaturu. Svladavši prvu stepenicu ustrajno se i strpljivo penjala prema svome cilju – biti redovnica i služiti Bogu i bližnjemu. Nakon završenog novicijata položila je 1962. godine prve svete zavjete, a 1967. godine i doživotne zavjete. O sestri Eli bi se na prvi pogled moglo malo reći, ali to malo puno govori. Pamtimo je kao skromnu, tihu, jednostavnu i radinu redovnicu. U vrijeme redovničke pripreme ponekad je bila toliko samozatajna i samokritična da se smatrala nevrijednom uzvišenoga redovničkog poziva. Ali s. Ela se ne zaustavlja na tim razmišljanjima. Uzda se u Božju milost i ide naprijed. Vršeći, ljudskim rječnikom „obične dužnosti“, stjecala je „neobično“ blago za nebo, blago koje nikada neće propasti. U izvještajima njezinih poglavarica s početka redovničkog života kaže se da je s. Ela bila tiha i skromna, vrijedna i marljiva u povjerenim joj poslovima. Te lijepe karakteristike zadržala je u svome redovničkom služenju te u poslušnosti prihvaćala dužnosti koje su joj poglavarice povjeravale u samostanskim kućama: Kuća Matica, Ljubešćica, Lovrečina, Požega, Gradec i Osijek, te na župama u Požegi (Sveti Leopold) i u Đurđevcu. Što radi tereta godina, što zbog bolesti, iscrpljena se prije nekoliko mjeseci vratila u Kuću Maticu i dočekala Gospodinov poziv u vječnost.

Kao vjerna Vinkova kći nosila je posvuda svoju mirnu i blagu narav svjedočeći da se prema riječima sv. Vinka „Svetost ostvaruje u malim stvarima, u sitnim koracima, zaboravljajući na sebe i gledajući u vječnost“. Neka dobri Bog, kojemu je s. Ela svakodnevno prikazivala sebe, svoj rad, svoje susestre i zajednicu, nagradi njezinu spremnost na služenje u radosti i tuzi, u zdravlju i bolesti.

Molimo svemogućeg Boga da njegova službenica s. Ela, koja je u ovozemaljskom hodu nastojala ići putem posvećenja, po Njegovu milosrđu i oproštenju grijeha uđe u nebesko zajedništvo sa svetima i izabranima.  Pokoj vječni daruj joj Gospodine!