Pogledaj sve web stranice Družbe

s. M. CELESTINA (Jozefina) BIZEK

In memoriam

Svidjelo se Gospodinu našu s. M. Celestinu Bizek, nakon jobovske patnje posljednjih dana ovozemaljskog života pozvati k sebi. Životni put s. M. Celestine (Jozefine) Bizek započeo je na Veliku Gospu, 15. kolovoza 1941. godine, u selu Lepoglavska Ves, općina Ivanec, kad se ocu Josipu i majci Magdi, rođenoj Škvarić, rodila djevojčica Jozefina. Rasla je u katoličkom okruženju seoskog ambijenta u kojem je od djetinjstva učila prihvaćati žrtvu i naporan rad kao sredstvo za održavanje života. A blizina crkve i služba male zvonarice u seoskoj kapeli Srca Isusova, stvarala je vibracije za onostrano, što je Jozefina od malena prepoznavala u životu redovnica sestara milosrdnica kojima se, kao odrasla djevojka i članica Trećeg reda sv. Franje, uz preporuku župnika (vlč. Mato Repić) pridružila 1963. godine.

Ne susprežući želju da primi redovničko odijelo i zaogrne se bjelinom koprene, iz Zemuna piše učiteljici novakinja: »Vas ponizno molim da i mene uračunate za oblačenje u blagoslovljeno redovničko odijelo. Ovo je moja velika želja pa ako je volja Božja da me primite, bit ću Vam od srca zahvalna«. Živeći iskustvo redovničkog zajedništva, već se kao postulantica u Zemunu rado i spremno prihvaćala svakog posla svjedočeći nesebično služenje. Prošavši sve etape redovničke formacije doživotne redovničke zavjete položila je na Veliku Gospu, 15. kolovoza 1970. godine.

Moleći Gospodina da sav njezin život bude veliki »Credo«, s. M. Celestina je u molbi za polaganje prvih svetih zavjeta između ostalog napisala: »Da, vjerujem u Njega, u radosti i žalosti, jednom riječju u svakom času svojega života«, a svijest o ljudskim slabostima ponukala ju je na priznanje da nije uvijek bila onakva, kao što to od nje traži Gospodin preko svetih Ustanova i poglavara. Unatoč ljudskim slabostima, od kojih nitko nije pošteđen, ona se uzda u Božje milosrđe te želi po zagovoru nebeske Majke cijeloga života služiti dobrom Spasitelju i njemu posvetiti sav svoj život, vjerno vršiti sveto Pravilo i obdržavati svete zavjete.

Da je naša preminula s. M. Celestina doista tako željela govore i izvješća njezinih poglavarica iz početka redovničkog života, gdje se među ostalim kaže da je kod posla bila savjesna i temeljita, spremna prihvatiti se svega što joj se povjeri, a posebno se ističe da je »kao vozačica vodila računa da su svi putnici prema vječnoj obećanoj zemlji«. Takva je nastojanja svjedočila u svemu što je radila. Iako konstrukcijom krhka, i teške je dužnosti vjerno vršila, tiho i samozatajno. A najveći dio svoga redovničkog služenja provela je u Zemunu odakle se zbog srpske agresije na Hrvatsku 1992. godine vraća u Zagreb prihvaćajući se i dalje odgovorno povjerenih joj dužnosti.

Vjerujemo da je s. M. Celestina, koja je cijeloga života težila nebeskom, već stigla onamo kamo se svi nadamo prispjeti nakon ovozemaljskog života. Molimo s njom i za nju da Gospodin primi njezine uzdahe i vapaje što ih je tiho ili glasno izgovarala u vrijeme teškoća, bolesti i kušnja, kao i njezine radosti u trenucima predanja i zanosa redovnice koja ljubi, čezne i iščekuje svoga Zaručnika. Neka dobri Bog našoj s. M. Celestini otvori vrata raja i privine je na grudi svoga božanskog milosrđa te po Njegovu smilovanju otkrije ono za čim je čeznula hodeći tvrdim stazama ovoga svijeta. A mi sabrane u molitvi, zahvalimo Gospodinu za dio ovozemaljskog puta što smo ga zajedno s njom prošle u nadi blažene vječnosti i molimo: Blagi Gospodine Isuse, budi milosrdan sudac našoj preminuloj Sestri i primi je u radost svoga nebeskog zajedništva.