Pogledaj sve web stranice Družbe

preminula 22. lipnja 2012.

s. M. Palma, Barica Kuharić

In memoriam

Rođena je 16. veljače 1923. godine u Pribiću, općina Jastrebarsko, od oca Mije i majke Katice, r. Kuharić. U obitelji je bila najstarije od jedanaestoro djece.

U svom životopisu s. M. Palma piše da je na pitanje što će biti kad odraste, odgovarala časna sestra iako tada nije ni razumjela što to zapravo znači.

Nakon završene osnovne škole roditelji su je poslali na daljnje školovanje u Zagreb, u Malo sjemenište naše Družbe. Tada je mogla izbliza vidjeti sestre pa je odlučila i sama postati jedna od njih.

U Družbu je primljena 10. kolovoza 1941. godine. Redovničko odijelo je obukla 14. kolovoza 1942., prve zavjete položila 15. kolovoza 1943., a doživotne 15. kolovoza. 1946. godine.

Prve godine redovničkog života provela je radeći kao učiteljica u našim školama u Banja Luci i Brčkom. Vrlo brzo je morala prekinuti rad koji je jako voljela jer je komunistički režim oduzeo sestrama škole i zabranio im rad u prosvjeti.

Sestra M. Palma je bila izrazito nadarena za glazbu pa se nastavila baviti sviranjem i vođenjem liturgijskog pjevanja. Kao orguljašica djelovala je na župama u Barilovečkom Leskovcu, u župi sv. Marka u Zagrebu, u Posavskim Bregima, Ozlju, Velikom Bukovcu, Zlataru i Požegi.

Kad je mogla, s radošću i ljubavlju je poučavala u sviranju naše kandidatice i sve one koje su je zamolili za pouku.

A kad je došla starost i nemoć dane je provodila u molitvi i očekivanju Gospodinova dolaska. I On ju je uzeo u zoru ovog dana i poveo u slavu svoga Uskrsnuća. Neka joj vječna radost bude nagrada za njenu plemenitost i nesebično služenje.

Počivala u miru!

 

Sprovod je bio  23. lipnja 2012. u 13,00 sati u Požegi.