Pogledaj sve web stranice Družbe

s. MILUTINA (Terezija) KULUNDŽIĆ

In memoriam

Posebni je Božji dar biti u stotoj godini života, ostati zdrave pameti, moći hodati bez štapa i sama sebe posluživati. Taj dar dao je Gospodin pokojnoj sestri Milutini Kulundžić, a ona mu je na njemu bila neizmjerno zahvalna. Željeli smo, zajedno s njome, njezin 100. rođendan svečano proslaviti u Kući matici. No, Gospodinu je bilo milije da ona svoj okrugli rođendan proslavi u Njegovu kraljevstvu. Oslabljena sluha i malo oslabljena srca, spremna za konačno putovanje, tiho je otišla u vječnost u noći 12. veljače dok su još u kući svi mirno spavali.

S. Milutina, Terezija Kulundžić rođena je 19. kolovoza 1919. godine u Derventi, BiH, od oca Ivana i majke Barbare rođene Jajić. Sretno djetinjstvo provela je u Derventi u krugu svoje obitelji i završila osnovnu i dvogodišnju zanatsku školu.

U samostan je primljena 3. kolovoza 1937. godine. Novicijat je započela 14. kolovoza 1938., a prve redovničke zavjete položila je 15. kolovoza 1939. Za nekoliko mjeseci poslana je u Dječji dom u Crikvenicu gdje je dvije godine radila kao pomoćna odgojiteljica. U veljači 1942. godine premještena je u Zagreb i zaposlena kao administrator u bolnici „Sestre milosrdnice“. Kad su 1949. godine sve sestre milosrdnice naredbom komunističkih vlasti morale napustiti svoju bolnicu, s. Milutina, kao i mnoge druge sestre, zbog potrebne prekvalifikacije i pronalaska zaposlenja od kojeg bi se mogla prehranjivati samostanska zajednica, završila je tečaj za bolničarku, zatim daktilografski tečaj i tečaj za knjigovođu. Zaposlila se 1. prosinca 1949. u građanskom odijelu kao administrator, a poslije kao računovođa u građevnom poduzeću „Tehnika“ u Zagrebu. Svojim čvrstim redovničkim stavom, vjerom i osobnošću, očitovala je i neverbalno u civilnom odijelu u onom oštrom komunističkom razdoblju svoju posvećenost Gospodinu i pripadnost Družbi sestara milosrdnica. Radeći savjesno kancelarijske poslove u poduzeću, istovremeno je duhovno i intelektualno stalno napredovala osobnom izgradnjom, zauzetim učenjem i polaganjem ispita. Tako je uz  rad u IX. Gimnaziji u Zagrebu završila treći i četvrti razred i položila maturu, a kad je Crkva otvorila redovnicama mogućnost školovanja, s. Milutina je među prvima završila Katehetski tečaj, koji je tada bio jednogodišnji studij, a nakon toga Filozofsko-teološki institut (FTI) Družbe Isusove na Jordanovcu u Zagrebu.

Odlaskom u mirovinu iz državne službe u kolovozu 1976. godine, bila je osposobljena i sretna da se može posvetiti katehizaciji djece. Pet godina katehizirala je u vjeronaučnoj dvorani naše crkve sv. Vinka u Zagrebu i bila savjetnica kućne poglavarice. Nakon toga djelovala je četiri godine u Gradecu kao vjeroučiteljica i sakristanka. Od siječnja 1988. vršila je šest godina službu tajnice Zagrebačke provincije. Poslije je radila neko vrijeme kao administrator našeg Dječjeg vrtića „Sv. Vinko“.

Iako u poodmaklim godinama, pomagala je u raznim kućnim poslovima sve do prosinca 2011. kad se preselila u Stari seminer, a odatle  2014. godine u kućnu bolnicu. Od tada se posvetila samo molitvi i slavljenju Gospodina srcem i dušom.

Neumorna cijeli život u radu i u molitvama, služila je Gospodinu poletno i radosno, odražavajući nutarnju sreću i zahvalnost za zdravlje, sposobnosti, aktivne godine života i sve primljene milosti.

Gospodine, ti si ju pozvao u stotoj godini života da otpočine od životnih napora i raznovrsnih službi te uđe u tvoje vječno Kraljevstvo. Primi sva njezina dobra djela, rad i pobožnosti kojima je revno hitala, oprosti joj pogreške i slabosti i dopusti da te kroz svu vječnost slavi pjesmom i molitvom među svetima tvojim.

Počivala u miru Božjem!