Pogledaj sve web stranice Družbe

PREMINULA JE 19. SVIBNJA 2011.

Sestra M. Leonija, Manda Jelić

In memoriam

Sestra Marija Leonija Jelić, krsnim imenom Manda, rođena je 24. kolovoza 1921. godine od oca Ivana i majke Ive r. Marušić, u Mokrom kod Lištice, Bosna i Hercegovina. Djetinjstvo je provela u krugu svoje obitelji – roditelja, braće i sestara. Od osmero djece u obitelji koje su roditelji s ljubavlju odgajali bila je najmlađa. S radošću se sjeća svoga djetinjstva, ispunjenog ljubavlju, pažnjom i brigom.

U petoj godini njezina života obitelj se preselila u Derventu. Tu je po prvi puta vidjela redovnice te se upisala u školu sestara milosrdnica. Sestre su joj postajale sve bliže, pa je i sama je poželjela biti jedna od njih.

U Družbu je stupila 10. kolovoza 1941. Godine, redovničko odijelo obukla je 14. kolovoza 1942., a godinu dana kasnije, 15. kolovoza 1943., položila je prve redovničke zavjete. Doživotne zavjete položila je 15. kolovoza 1946. godine.

Nakon redovničke formacije i položenih zavjeta sestra M. Leonija je započela svoje poslanje. Završila je tečaj učiteljske škole, radila u administraciji na odjelu kirurgije u Vinogradskoj bolnici, zatim je 1949. upisala studij teologije na Bogoslovnom fakultetu i završila tri godine studija. Kasnije je radila u šibenskoj bolnici, Slavonskom Brodu, Derventi kao računovođa. Godine 1957. upisala je Višu školu za zdravstvenog tehničara koju je završila 1959. i zaposlila se kao zdravstveni tehničar u Domu narodnog zdravlja na Trešnjevki. U susretu s ljudima bila je uvijek ljubazna i nasmijana, premda je imala zdravstvenih poteškoća.

Sestra M. Leonija voljela je svoje zvanje i bila je Bogu veoma zahvalna za taj dar. Godine 1946. napisala je Časnoj Majci: “Vrlo me je razveselila vijest da će ove godine biti opet redovito polaganje vječnih zavjeta. Važnost je toga događaja to veća, što je ovo godina naše duhovne obnove, kao i godina u kojoj se jasno opredjeljuju duhovi za Boga i protiv Boga. Smatram osobitom milošću da ćemo baš mi moći javno posvjedočiti našem vremenu da se ne odričemo Krista, makar danas toliki zapostavljaju i preziru Njega i sve one, koji Mu pripadaju. Znadem da sam ja osobno nedostojna Božjeg odabranja, ali se uzdam u Njegovu pomoć i milost…” Jačana Božjom snagom, s. M. Leonija je ustrajala u zvanju i savjesno vršila povjerene dužnosti. Godine 1977. imenovana je učiteljicom sestara juniorki, a od 1982. bila je prva savjetnica i zamjenica provincijalne glavarice i tu je službu vršila kroz šest godina.

Uvijek je bila krhkoga zdravlja. S godinama su joj i fizičke snage slabile, pa je 2003. godine došla u kućnu bolnicu, gdje je i dovršila svoje životno putovanje. Preminula je 19. svibnja 2011. godine u jutarnjim satima okrijepljena svetim sakramentima.

Neka je Gospodin za sve dobro što je učinila iz ljubavi prema Njemu, služeći mu u svojim bližnjima, nagradi gledanjem svoga lica i primi je u svoj očinski naručaj.