Pogledaj sve web stranice Družbe

Molve

Samostan sv. Josipa

Naše zajednice

Samostanska zajednica u Molvama vezana je uz časno ime mons. dr. Jurja Mađerca, rođenog Molvarca, dugogodišnjeg rektora Hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu. Njegova je davna želja bila da sestre milosrdnice dođu u Molve, u njegovo rodno mjesto. U tu svrhu daruje sestrama kuću, koju kupuje od gospođe Adele Wurzburger. Poklanjajući našoj zajednici kuću u Molvama, želio je da sestre „podižu duh njegovih zemljaka i njeguju smisao za kršćansko – karitativno djelovanje“.

U tu svrhu:

1)Neka za vrijeme ljetnog rada primaju malu djecu na dnevno čuvanje i malenima pruže prve pojmove o Bogu…

2) Neka okupljaju mladi ženski svijet, jačajući u njima religioznu svijest i potiču ih na vršenje kršćanskih načela i kreposti.

3) Neka pohađaju bolesne po njihovim kućama i po mogućnosti pomažu siromašne i pobuđuju smisao za kršćansko milosrđe.

4) Neka se brinu za ljepotu i urednost Kuće Božje, Župne crkve  i zavjetne kapele Mahjke Božje prema odredbama mjesnog župnika.

Dana 24. Veljače, br. 445-1940. Vrhovna uprava službeno je obaviještena o daru kuće u Molvama od strane darovatelja mons. dr. Jurja Mađerca.

9. kolovoza 1940. Nadbiskup Alojzije Stepinac daje odobrenje za otvaranje iste zajednice i djelatnosti u Molvama.

21. rujna došle su u Molve dvije sestre, s. Menodora Dremelj i s. Valerija Milički. Uz gore navedene djelatnosti, nakon pet godina, sestre su preuzele i vođenje crkvenog pjevanja, a nešto kasnije i domaćinstvo kod svećenika, franjevaca konventualaca.

Više o sestrama danas pročitajte ovdje.

Adresa:

Samostan sv. Josipa
Trg kralja Tomislava 25
48 327 MOLVE

Telefon.: 00385 (0) 48 892 220