Pogledaj sve web stranice Družbe

Požega

Samostan sv. Josipa

Naše zajednice

Prve dvije sestre došle su u Požegu 16. rujna 1862. godine na poziv Gradskog poglavarstva radi preuzimanja ”Ženske škole” s 3 razreda, a kad su se tijekom godine ostvarili bolji uvjeti za stanovanje došle su još tri sestre.

Tako da je prvu požešku zajednicu sestara milosrdnica sačinjavalo pet sestara: s. Filomena Massi, učiteljica i predstojnica, s. Brunoslava Novak, kuharica, s. Lidvina Mayerhofer, učiteljica ručnog rada, s. Serafina Šipoš, učiteljica i s. Balbina Vitković, učiteljica. Dolaskom sestara “Ženska škola” je iz Gradske kuće preselila u jednokatnu staru zgradu kod „Kamenitih vrata“ koju je Gradska općina preuredila za školu i stan sestara. U toj zgradi nastava, koju su vodile sestre,  počinje u školskoj godini 1862./63. te traje do šk. god. 1877./78. S obzirom da se broj djevojaka znatno povećao te je počela s radom i Viša djevojačka škola 1871. godine, zgrada je postala premalena za svih šest razreda tj. za te dvije škole. Stoga su u rujnu 1879. godine sestre preselile u zgradu nekadašnje “isusovačke stare gimnazije” iz koje je iselila Dječačka gradska škola te je zgrada preuređena za potrebe Niže i Više djevojačke škole uz dozvolu o dogradnji II. kata za stan sestara. Odmah je podignut II. kat i izgrađene su gospodarske zgrade, a dobile su u vlasništvo i zgradu sirotišta u dvorištu, zatim dvorište i vrt (u zamjenu za 4 jutra zemlje uz Njemačku ulicu). Godine 1880., dana 4. ožujka Družba je sklopila ugovor sa Općinom koja je po ugovoru ustupila u vlasništvo kuću broj 135 zvanu “stara isusovačka gimnazija“, u kojoj i danas sestre stanuju. Budući da je na samom početku 20. stoljeća i ta zgrada postala premalena za sve veći broj djece, Družba je 1902. godine izgradila novu zgradu od dva kata istočno od stare. Obje zgrade u prvom katu spaja kućna kapela sv. Josipa, a na prizemlju zajednički ulaz. Novu školsku zgradu blagoslovio je 1. studenog 1902. superior msgr. Matija Seigerschmied, a nastava je započela 5. studenog. Prema godišnjem Izvješću škole može se vidjeti da je prosvjetni rad sestara bio vrlo uspješan i kulturno vjerski bogat za Požegu i cijelu okolicu.

Kako je bio sve veći interes za prosvjetni rad sestara, Družba je 1928. godine odlučila otvoriti Dječje zabavište i Gospodarsko domaćinsku školu da se seoskim djevojkama pruži mogućnost naučiti ne samo kućne nego i gospodarske poslove.

Zbog poznate nacionalizacije komunističkih vlasti 1945. godine prestao je rad sestara u prosvjeti i oduzeta je zgrada u kojoj je bila Niža i Viša djevojačka škola. Zbog takvih okolnosti sestre se od 1945. bave ručnim radom, instrukcijama, radom na ekonomiji, službom sakristanke, orguljašice, katehizacijom i karitativnim djelatnostima.

Od 1873. sestre djeluju u Gradskoj bolnici s velikim prekidom od 1944. do 1984. kada su opet započele s radom u Općoj županijskoj bolnici dvije sestre: s. M. Josipa Vrućina i s. Mihaela Čančar, te od 1994. i s. Tihomira Rotim.

Od 1965. do 1992. značajan doprinos Družbi daje požeška zajednica sestara jer školuje aspirantice – djevojčice koje pokazuju naklonost redovničkom životu već od 5. razreda osnovne škole, a kasnije nastavljaju u Požegi srednju školu te iz njihovih redova danas imamo lijepi broj sestara.

Na molbu župnika preč. Vjekoslava Marića Provincijalna uprava Zagrebačke provincije 10. studenog 1979. godine dodjeljuje sestre za rad u novoosnovanoj požeškoj župi sv. Leopolda Mandića. Sestre žive i djeluju na toj župi sve do rujna 2012. godine kad se povlače sa župe. Od tada sestra živi u samostanu sv. Josipa i svakodnevno odlazi na župu te vrši dužnost sakristanke i katehistice.

U školskoj godini 1992./93. s. M. Tihomila Crnković počinje predavati vjeronauk u školi te se od te godine sestre polako vraćaju u prosvjetni rad.

Samostanska zajednica sastoji se od 16 sestara. Sestre djeluju u župskom apostolatu kao sakristanke, orguljašice i katehistice, predaju u osnovnim i srednjim školama kao profesorice i vjeroučiteljice te kao medicinske sestre u Požeškoj općoj bolnici.

 

Adresa:

Trg Sv. Trojstva 17
34 000 Požega

Telefon:  00385 (0) 34 275-836

E-Poštamilosrdnicepozega@gmail.com