Pogledaj sve web stranice Družbe

Novi Goljak

Samostan sv. Lujze de Marillac

Naše zajednice

Nastanak samostana

Nakon što je Zagrebačka provincija, uz odobrenje Vrhovne uprave i Nadbiskupskog duhovnog stola, 1972. godine kupila dvije nedovršene kuće, na Novom Goljaku je koncem lipnja 1973. godine osnovan samostan. Prvotna namjena je bila da se tu smjeste umirovljene sestre.

Uređenju samostana pridonijeli su mnogi dobrotvori, među kojima posebno mjesto zauzima superior sestara milosrdnica iz Untermrachtala, mons. Georg Mack. Zajednica je formirana 25. srpnja 1974. godine, a prva predstojnica bila je s. Radoslava Gržić (1974. – 1980.). Kuća je zbog svoga položaja u zelenilu, u mirnom kutku prirode bila privlačna za odmore i ozbiljan studijski rad te su u njoj odsjedali svećenici, sestre studentice i bolesne sestre, a kasnije su u njoj živjele i zaposlene medicinske sestre.

 

Uloga samostana

Apostolat je od početka usmjeren na starije osobe i djecu. Tu su starost do posljednjih dana provodile nemoćne majke, sestre ili rodbina naših sestara ili svećenika. Čuvanjem pak male djece izlazilo se ususret zaposlenim susjedima, a tu počinju i prve pouke najmanjih do vjeronaučne pouke, kao i pouka u sviranju i pjevanju.

Samostanska zajednica na Novom Goljaku posebnu je radost doživjela 18. prosinca 1974. godine, kada je kapelu Svete Lujze posvetio uzoriti gospodin kardinal Franjo Kuharić, nadbiskup zagrebački. Na slavlju su sudjelovale poglavarice, sestre i brojni susjedi, a posebno obitelj prijašnjeg vlasnika zemljišta, koja je već dijelila radost obiteljskog zajedništva sa sestrama milosrdnicama na Novom Goljaku. Kapela je postala središtem liturgijskih slavlja, a ponekad i primanja sakramenata za malene i odrasle zbog poznate društvene situacije u kojoj smo pod komunizmom živjeli. Kapela je tako postala topli kutak u kojem su se dobro osjećale i sestre i ljudi dijeleći radost Božje prisutnosti među nama. Zbog blizine središtu grada, a okolišem udaljenosti od buke i gradske užurbanosti, Novi Goljak je i sada oaza u kojoj bi se rado zaustavili umorni i opterećeni, bolesni, potrebni i maleni.

Kronološki pregled do danas

Zbog manjka bilježaka tijekom godina teško je predstaviti objektivnu sliku života i rada sestara milosrdnica na Novom Goljaku, no pokušajmo se i ovdje opravdati onom evanđeoskom, »neka ti ne zna ljevica što čini desnica« (Mt 6,3), u punoj svijesti da su naše sestre činile dobro ponekad i iznad svojih sila. Pamte to dobri susjedi, koji rado navraćaju pod naš krov i nakon osnutka župe na Pantovčaku i nakon promijenjene situacije u kući.

Početna djelatnost zbrinjavanja starijih i bolesnih osoba, svela se na kraju na brigu o našim bolesnim i nemoćnim sestrama, što je trajalo do 10. studenoga 2008. godine, kada je s. Ljerka s dvije posve nemoćne sestre (s. Danijelom Juriša i s. Tominom Benko) preselila u Kuću Maticu. Danas na Novom Goljaku živi devet sestara, a broj se gotovo iz dana u dan mijenja, zbog potreba Provincije. Dvije sestre rade u Vinogradskoj bolnici, a druge su umirovljenice ili bolesne.

Adresa:

Novi Goljak 24
10000 Zagreb

Telefon: 00385 (0) 1 4824 150