Pogledaj sve web stranice Družbe

120. godišnjica Opće bolnice u Varaždinu

Objavljeno: 30.10.2018. | Novosti

22. listopada 2018. svečano je proslavljena 120. godišnjica Opće bolnice u Varaždinu u kojoj su od njezina otvaranja (22. listopada 1898.) djelovale sestre milosrdnice.

Prvih 50 godina sestre su uz liječnike vodile sav radu u bolnici: njegu bolesnika, podjelu terapije, prehranu bolesnika od pripreme do podjele hrane, rad u praonici i šivaoni rublja i brigu za sav inventar bolnice u kojoj je bilo i do 150 bolesničkih kreveta.

Poslije II. svjetskog rata, uz nedaće nametnute od tadašnje vlasti, sestre milosrdnice bile su u ovoj bolnici zaposlenice u civilnom odijelu na odjelima, u operacionoj sali, na rentgenu, u laboratoriju, u transfuziji krvi i u bolničkoj knjižnici. Premještajima na rad u druga mjesta i odlaskom u mirovinu smanjivao se njihov broj i 1982. umirovljene su posljednje dvije sestre milosrdnice. Nakon 84 godine rada grupe sestara, nastao je prekid od 12 godina, a onda je 1994. nastavila raditi s. M. Slavka Katarina Bogdan na kirurgiji u jedinici intenzivnog liječenja do 30. 9. 2010., tj. do odlaska u misije na Salomonske otoke.

O djelovanju sestara milosrdnica u Varaždinskoj bolnici s. M. Bogoljuba Antonija Fotak napisala je  članak za prigodnu Spomenicu bolnice.

U velikom holu zgrade „Interna“ postavljena je izložba na temu 120. godišnjice bolnice. Na više eksponata prikazani su dokumenti i rad sestara milosrdnica.  Na svečanosti pred mnogo uzvanika nizali su pozdrave, čestitke i prikaze rada, ravnatelj bolnice dr. Nenad Kudelić, predstavnici liječnika, medicinskog osoblja, Udruge pacijenata, državnih, županijskih i općinskih vlasti. Uz prezentacije prikazan je rad i napredak Opće bolnice u Varaždinu, te priključenih bolnica u Klenovniku i Novom Marofu.

O dolasku i djelovanju  sestara milosrdnica u Varaždinskoj bolnici govorila je i s. M. Bogoljuba Antonija Fotak, istaknuvši da su sestre svojom stručnošću, srdačnim ophođenjem među ljudima, nesebičnim radom i osobnošću doprinosile napretku bolnice, kvaliteti usluga i života u bolnici i stvarale ozračje u kojem se prepoznavala milosrdna ljubav na djelu, o čemu su pisale i neke tiskovine iz onog vremena.