Pogledaj sve web stranice Družbe

Obljetnica

150. obljetnica djelovanja u Požegi

Objavljeno: 18.09.2012. | Novosti

Prvih pet sestara došlo je u Požegu 16. rujna 1862. godine. Tu veliku obljetnicu s ponosom smo proslavile 16. rujna ove godine.

Tom svečanom danu prethodila je trodnevnica koju je vodio o. Stjepan Fridl, DI, glavni urednik Radija Marije. U trodnevnici su sudjelovale i župe u kojima sestre djeluju ili su djelovale. Prvog dana sudjelovala je župa Duha Svetoga, drugog dana župa Sv. Barbare iz Jakšića i trećeg dana župa Sv. Leopolda Mandića.

Trećeg dana trodnevnice, nakon euharistijskog slavlja, u Dvorani sv. Terezije Avilske bila je svečana akademija o djelovanju sestara u Požegi. Program je vodila s. M. Berislava Grabovac, a sve nazočne na početku je pozdravila provincijalna glavarica s. M. Vlasta Tkalec. U nastavku programa zbor sestara iz Zagreba, pod ravnanjem s. Ivane Kučak, otpjevao je nekoliko pjesama naših sestara skladateljica s. M. Tarzicije Fosić i s. Lujze Kozinović (Sv. Vinko, ljubav tvoja, Imenu Isusovu, Sva si lijepa, Ece Ancilla). Prikaz povijesti djelovanja sestara vrlo sadržajno pripremila je s. Mirna Matić, a s. Karolina Mićanović je sa svojim učenicama uvježbala igrokaz „Medaljica s. Katarine Laboure“. Sestra Veronika Vlašić s puno srca izgovorila je pjesmu s. Bernardine Horvat „Pjesma redovnice“. Svojim složnim glasovima dječji zborovi „Požeški slavuji“ i „Zrakice milosrdnog Isusa“ otpjevali su pjesmu s. M. Ljiljane Grgić: Sveti Vinko jednom reče“.

U predvorju Dvorane svi uzvanici mogli su pogledati i izložbu fotografija i dokumenata o djelovanju sestara milosrdnica u Požegi.

U nedjelju, 16. rujna, svečano zahvalno euharistijsko slavlje predvodio je požeški biskup mons. Antun Škvorčević. Na početku slavlja biskup je uputio riječi dobrodošlice svima okupljenima, a posebno je pozdravio sestre milosrdnice. Podsjetio je da je baš 16. rujna 1862. godine, dolaskom prvih pet sestara započela prisutnost i djelovanje sestara milosrdnica u Požegi. Zahvalio je Bogu za sve ono što su sestre učinile, ali je zahvalio i svim sestrama koje su tijekom 150 godina djelovale na tim prostorima.

Na početku homilije biskup je nazočne podsjetio na značajan doprinos Katoličke Crkve i sestara milosrdnica na odgojno obrazovnom polju u Požegi te rekao sestrama da je njihova povijest započela ovdje prije 150 godina, ali da ne treba danas brojiti godine nego nastojati shvatiti duboki sadržaj i smisao svega onoga što se po njima događalo.

Nakon popričesne molitve sestre su zajedno s drugim vjernicima izrazile zahvalnost Bogu pjevanjem himna „Tebe Boga hvalimo“. Provincijalna glavarica s. M. Vlasta Tkalec uputila je riječ zahvale biskupu, svećenicima i okupljenom narodu što su uveličali proslavu 150 godina djelovanja sestara milosrdnica u Požegi, i na svemu što za njih redovito čine. Zahvalila je i mješovitom katedralnom pjevačkom zboru na čelu s dirigentom i orguljašem Alenom Kopunovićem Legetinom, za ljepotu koju je unio u slavlje i što je zajedno sa sestrama , koje su ovom prigodom pjevale u zboru, otpjevao skladbe s. M. Tarzicije Fosić i s. Lujze Kozinović.

Potom su i mladi prigodnim riječima zahvalili sestrama na svemu što su od njih primili i svakoj sestri darovali su bijelu ružu.

Zahvaljujemo Bogu na ovom lijepom danu te se i dalje utječemo njegovom milosrđu da vodi naše korake po svojoj volji za dobrobit svih kojima smo poslane.