Pogledaj sve web stranice Družbe

90. OBLJETNICA OSNUTKA PROVINCIJE BEZGRJEŠNOG ZAČEĆA BLAŽENE DJEVICE MARIJE – ZAGREB

Objavljeno: 29.11.2022. | Novosti

Marijini su blagdani za svaku sestru poseban izvor duhovne radosti. Svaka se od sestara Zagrebačke provincije posebno veseli dragoj svetkovini Bezgrješne Djevice Marije kojoj idemo ususret. Kao da je Marija u tim danima više naša, Majka koja nas obasipa milostima i približava nebo u naše uske zemaljske prostore. Proslava Dana Provincije pod okriljem Bezgrješne svake godine budi nadu i pouzdanje, a ova okrugla obljetnica svima znači nešto više. Zato nas ovogodišnja proslava Bezgrješne vodi u povijest dugu 90 godina. Ovdje nećemo ići u širinu već se u nekoliko crtica prisjetiti što se to dogodilo 8. prosinca 1932. godine.

Družbin bilten »Naš vjesnik«, br. 12, God. V., od prosinca 1932. godine donosi sadržaje o osnutku novih provincija u Družbi sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb. U Uvodniku čitamo sljedeće: »Kad je godine 1928. naša generalna poglavarica časna Majka Ignacija Pavičić bila primljena u audijenciju kod Svetog Oca Pape Pija XI i kad je Sveti Otac u očinskoj brizi i zanimanju za našu Družbu, koju je upoznao po sestrama iz zavoda sv. Jeronima, saznao kako je velik broj sestara, a samo pod jednom upravom, izrazio je mišljenja da bi dobro bilo da se Družba podijeli na provincije. Želja Svetog Oca bila je zapovijed našim vrhovnim poglavarima koji su se od toga časa neprestano bavili mišlju kako da se Družba podijeli na provincije. Njihovom je nastojanju pogodovala odredba Svete Stolice od 1930 da Družba prije definitivnoga odobrenja Ustanova pristupi pripravama za osnivanje provincija. Provedba toga povjerena je zagrebačkom nadbiskupu preuzvišenom gospodinu dr. Antunu Baueru, koji se živo zauzeo za stvar i sretno je proveo poznatom svojom preciznosti i odlučnosti«.

Uzbuđenje i znatiželja tko će biti provincijalna poglavarica rasli su među sestrama, ali čekalo se na svetkovinu Bezgrješne kada je Majka Ignacija, zagledana u lik Gospe, toplim riječima pozdravila sestre i povjerila s. Angeli Jakovljević, provincijalnoj savjetnici i tajnici, da pročita odluku mons. dr. Antuna Baura, nadbiskupa zagrebačkog, kojom se prema reskriptu Svete Stolice od 18. prosinca 1930. godine pristupa pripremnom postupku za osnivanje provincija u Družbi sestara milosrdnica, što je za Zagrebačku provinciju realizirano 8. prosinca 1932. godine.

Časna Majka M. Ignacija Pavičić proglasila je prvu provincijalnu upravu Zagrebačke provincije na čelu sa s. Liozom Triplat, provincijalnom poglavaricom, upravo na svetkovinu Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 1932. godine i Provinciju povjerila zaštiti Bezgrješne. Time je kako stoji u zapisima htjela obvezati Bezgrešnu Djevicu da bdije nad tim ogrankom Družbina redovničkog stabla.

Tako je počelo prije 90 godina. Bogato stablo je ostarjelo i oslabilo, grane su okresane i polomljene, ali duh je snažan i želi više, moli za bolje, za povratak na izvore ne u ustrojstvenom i organizacijskom smislu već u sestrinskom, punom ljubavi, prihvaćanja, uvažavanja i razumijevanja. Na pitanje može li iz usahla panja isklijati mladica nade neka odgovori vjera potpomognuta zagovorom Bezgrješne Djevice.

Za svetkovinu Bezgrješnog Začeća BDM sestre će se pripremati devetnicom, a u crkvi sv. Vinka održat će se svečana trodnevna priprava od 5. do 7. prosinca, s početkom u 17:30 sati. Trodnevnicu i koncelebrirano euharistijsko slavlje na svetkovinu Bezgrješne predvodit će u 19 sati prof. dr. ODILON GBÈNOUKPO SINGBO, profesor na HKS-u. Liturgijsko pjevanje predvodit će Zbor sestara milosrdnica.