Pogledaj sve web stranice Družbe

Duhovna obnova

Duhovna obnova u Oriovcu

Objavljeno: 29.05.2013. | Novosti

Na poziv vlč. Zdravka Radoša, župnika župe sv. Emerika u Oriovcu, 25. i 26. svibnja održale smo duhovnu obnovu za djecu i mlade u Oriovcu. Subotnje prijepodne okupilo je 15-ero djece od 4. do 6. razreda u dvorištu župne kuće. Kroz pjesmu, susret s biblijskim tekstom i dramskim prikazom pokušali smo zajedno otkriti ulogu proroka Jone – posrednika između Boga i ljudi i primijeniti u vlastitom životu zadaću posrednika – prenositelja Božje poruke najbližima.

Poslijepodne bilo je rezervirano za mlade 7. i 8. razreda te srednjoškolce. I oni su proučavali lik proroka Jone, ali pod vidom prijateljstva – poziv na odgovornost i suradnju. Susret je započeo iznošenjem njihovih misli o prijateljstvu koje svojom dubinom otkrivaju zrelost tih mladih ljudi. Ovdje donosimo tek neke od njih:

“Prijateljstvo je dva tijela u jednoj osobi, drugi brat ili sestra, netko do koga nam je stalo.”

“Za mene je prijateljstvo kad imaš prijatelja i on te voli onakvog kakav jesi.”

“Prijateljstvo je voljeti prijatelja radi njega samog.”

“Prijateljstvo je za mene snaga koja me pokreće, bez prijatelja ne bismo imali ljubavi i bili bismo usamljeni. Prijateljstvo je nešto najljepše i najbitnije u životu.”

“Prijateljstvo je jedna duša u dva tijela.”

“Čovjek ne može normalno funkcionirati bez prijatelja.”

Nakon iznošenja vlastitog iskustva prijateljstva, mladi su se pokušali uživjeti u lik Jone u određenim situacijama svojega života i kroz individualna pitanja i promišljanje otkrivali slabe točke vlastitih međuljudskih odnosa koje će nastojati poboljšati ili promijeniti.

Poslije večernje svete mise u župnoj crkvi okupio se priličan broj vjernika kojima smo progovorile o značenju vjere u svakodnevnom životu te predstavile povijest i djelatnost naše Družbe.

Nedjelju Presvetoga Trojstva, koje je izvor i vrhunac svake ljubavi, započele smo svjedočenjem o vlastitom pozivu na ljubav u prepunoj župnoj crkvi i nastavile u druženju s djecom osnovnoškolske dobi izrađujući krunice i približavajući im lik Gospe Fatimske, povodom svibnja – Marijinog mjeseca.

Da Gospodin djeluje kroz sve nas okupljenje, potvrđuje zahvala župljanja s molbom da ovaj susret ne bude posljednji. Zahvaljujemo g. župniku vlč. Zdravku Radošu za poziv i velikodušnu suradnju, našim sestrama za iskazanu ljubav i gostoprimstvo i svima koji su duhovno i materijalno omogućili i potpomogli ostvarenju ovoga susreta. Neka Gospodin u svojoj milosrdnoj ljubavi nagradi sve duhovnim darovima i milosću. Zahvalne sestre

s. Helena Filipašić, s. M. Natalija Nemec i s. M. Samuela Vilenica