Pogledaj sve web stranice Družbe

MISE ZORNICE U CRKVI SV. VINKA

Objavljeno: 03.12.2023. | Novosti

Na prvu nedjelju došašća 3. prosinca započela je i nova liturgijska godina B. Tog nedjeljnog jutra veći dio Hrvatske osvanuo je ogrnut bijelim snježnim pokrivačem, a misao strelovito odjurila u djetinjstvo i duge snijegom bogate zime, kad je po mekim seoskim puteljcima staro, mlado i nejako žurilo prema crkvi na mise zornice. Dok je puk radosno pjevao adventske pjesme djeca su se stiskala u široke mamine kapute tražeći malo topline. Ali ništa nije ometalo radost, jer znalo se da zornice vode prema polnoćki kad će Slava, koja izostaje u došašću, snažnije odjeknuti i kad će se svatko moći pokloniti Djetetu koje nam uvijek iznova dolazi kao Emanuel – Bog s nama.

Iako najkraće ovogodišnje došašće ima svoje četiri nedjelje:

1. nedjelja došašća, poziva: »Hajdemo radosno u dom Gospodnji« (Ps 122, 1);

2. nedjelja došašća, obećaje: »U danima njegovim cvjetat će pravda« (Ps 72, 7);

3. nedjelja došašća, vapije: Maranatha! »Dođi, Gospodine, Isuse!« (Otk 21,21);

4. nedjelja došašća, otvara vrata: »Nek′ uniđe Gospodin: on je kralj slave« (usp. Ps 24).

Na Kalcedonskom četvrtom ekumenskom saboru, održanom 451. godine u Kalcedoniji (Bitinija u Maloj Aziji, danas dio Istanbula), proglašena je dogme o Mariji Bogorodici. Od tada kršćani u došašću slave mise zornice sa snažnim marijanskim obilježjem, najprije subotom a potom i svaki dan u tjednu. Mise zornice su znak kršćanskog bdijenja nad vlastitim životom, ali i nad životima drugih na putu prema vječnom životu. Neka »pobožno i radosno iščekivanje«, vidljivo iz liturgijskih čitanja tijekom došašća, bude poticaj na budnost i molitvu u iščekivanju Onoga koji dolazi!

Ako se odlučite za mise zornice u Samostanskoj crkvi sv. Vinka čeka vas toplina bogoslužnog prostora i raspjevane sestre, kojima se pridružuju anđeli i ptičice, pastiri i nebeski svod. Tu su i naši svećenici koji će vam lomeći Riječ spuštati rosu nebesa odozgor, u kojoj su vjernici od davnina vidjeli djelovanje Duha Svetoga. Oni će vam u sakramentu pomirenja omogućiti da vam duše bude snježno bijele za dolazak Spasitelja.

Neka nam svima kršćansko čekanje bude milosno vrijeme i znak nade u vremenu nestrpljivosti. Maranatha! Dođi, Gospodine Isuse!