Pogledaj sve web stranice Družbe

Duhovna obnova za srednjoškolke

Ne bojte se izazova

Objavljeno: 20.02.2014. | Novosti

Vratiti se k sebi, na temelje svoga identiteta, suočiti se sa smislom života i izazovima što ih nosi, čvrsto se ukorijeniti u Ljubavi – bio je cilj naše duhovne obnove za djevojke srednjoškolke koja se održala od 14. do 16. veljače 2014. u Lužnici pod geslom “Ne bojte se izazova!”

Okupljene iz svih krajeva Hrvatske, susret smo započele upoznavanjem preko “fotogovora”, pri čemu je svaka djevojka preko jedne fotografije, koju je sama odabrala, objasnila kako nju samu ona predstavlja. Zaživljeno zajedništvo dodatno smo učvrstile dvjema meditacijama o smislu života i rastu sa zaprekama, a kao vrhunac večeri bilo je klanjanje pred Presvetim gdje smo zajedno bile okupljenje kao hostije u ciboriju, dajući hvalu Onome koji nas je sabrao u svoje Ime.

Sljedeći dan prštao je od kreativnosti. Prijepodnevnu radionicu kroz grupne radove vodila je psihologica Iva Baričević, a u radionici se dublje promišljalo o današnjim najvećim izazovima koje društvo mladima nudi na pladnju. Taj dan bio je i izvanredna prilika za pomirenje s Gospodinom, koje smo “začinili” svetom misom. Poslijepodnevnu radionicu osmislile su sestre – bilo je veselo, pjevalo se, plesalo, ali i promišljalo… Svaka djevojka ponaosob izdvojila je “top 5” ciljeva u svome životu i osmislila 10 koraka kako bi ih ostvarila. U molitvi krunice prikazale smo Mariji svoje želje i čežnje, uzdajući se u Gospodina onako kako je i ona sama to činila – kroz odlučnost da ćemo tiho i ponizno vršiti Njegovu volju. Djevojke su imale priliku vidjeti i kako redovnice mole Večernju molitvu iz božanskog časoslova te sudjelovati u njoj. Pred smiraj večeri opustile smo se uz dobar film o pravom prijateljstvu koje ni jedna zapreka nije mogla narušiti te kratku meditaciju.

Nedjelja. “Mlade nade” naše Družbe izvele su igrokaz “Odlučiti se” koji govori o problemima današnjice te mladima koji se odlučuju za duhovno zvanje. Druženje se nastavilo svjedočenjem osobnog poziva pripravnica i sestara, a dodatno je pospješeno pjesmom, pitanjima znatiželjnih duša i na koncu – euharistijskim slavljem koje je predvodio vlč. Mladen Škvorc.

U životu budimo slični građevinarima, ali ne i arhitektima. Neka to bude Bog jer On ima plan našega života, koji odgovara našim snagama i darovima. Budimo i činimo ono što nam je predodređeno: poslušni Njegovu vodstvu slažimo kamen po kamen – i jednoga dana postat ćemo predivna građevina. Jer ondje gdje je velika volja, teškoće ne mogu biti preteške!

 

s. Marija Zrno