Pogledaj sve web stranice Družbe

NOVOGODIŠNJI KONCERT ZBORA SESTARA MILOSRDNICA

Objavljeno: 02.01.2023. | Novosti

Zbor sestara milosrdnica na Novu godinu iza večernje Euharistije održao je božićni koncert za prisutne vjernike. Program se sastojao od prekrasnih hrvatskih tradicionalnih božićnih pjesama, te pjesama koje su prevedene na naš jezik, a obilježavaju tradiciju drugih naroda.

Pjesma „Gle kakav dar“ ili „Tannenbau“ izvorni je naziv njemačke tradicionalne narodne pjesme koja govori o vječnoj ljepoti zimzelenog  drveta jele, te njezinoj cjelogodišnjoj snazi koja i nama može biti uzor u našim životima. Duboka povezanost Božića i njemačke tradicije, sestre milosrdnice donijele su iz Tirola, kada su prigodom darivanja siromašne djece prvi puta u Zagrebu u našoj crkvi nakitile borove. Ovog Božića marljive ruke naših sestara izradile su nakit prema uzoru na tadašnje borove: bez svjetlećih lampica, okićeni borovi zlatnim ukrasnim papirom, crvenim jabukama i zlatnim orasima. Od tada se tradicija kićenja borova proširila uokolo iz naše samostanske crkve.

Zadnja pjesma koju su sestre otpjevale „Gdje pastiri noćas hite“ govori o važnosti pastira, zašto je Bog odabrao baš njih za prve svjedoke Isusovog rođenja? Oni nagovještaju onu ulogu koju će Isus imati kao Dobri Pastir, koji jedini liječi rane svoga stada.

Na kraju koncerta provincijalna poglavarica s. M.Barbara zaželjela je svima sretnu i blagoslovljenu Novu godinu.