Pogledaj sve web stranice Družbe

PROSLAVA SVETKOVINE BEZGRJEŠNOG ZAČEĆA BLAŽENE DJEVICE MARIJE I DAN PROVINCIJE U SAMOSTANSKOJ CRKVI SV. VINKA

Objavljeno: 08.12.2022. | Novosti

Nakon obilja duhovnih darova primljenih tijekom trodnevne priprave za svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, zaštitnice Provincije, unatoč kiši i tmurnom vremenu, na Misi zornici odzvanjala je radost u molitvi i slavlju Euharistije kao da je Bezgrješna pri buđenju utisnula svoj cjelov dragim kćerima pozivajući ih na susret s Isusom.

Neke su sestre nakon euharistijskog slavlja i molitve Jutarnje časoslova otišle na svoja radna mjesta druge na svakodnevne dužnosti neophodne za život zajednice, ali svaka noseći u srcu zraku svjetla koja se na nju spustila iz Gospinih raširenih ruku. Svijest da nas Gospa štiti i potiče da je nasljedujemo krije se u zazivu koji se višekratno zajednički i pojedinačno tijekom dana ponavlja: »O, Marijo bez grijeha istočnog začeta moli za nas koji se tebi utječemo«. Utječemo se Marijinu zagovoru dok molimo za sebe i potrebe Provincije, na nakane Svetog Oca, za Crkvu i hrvatski narod.

Središnje koncelebrirano euharistijsko slavlje u 18:30 sati predvodio je dr. sc. doc. Odilon Gbènoukpo Singbo, profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, koji je bio dragi gost naše zajednice tijekom trodnevne priprave na slavlje Svetkovine. U koncelebraciji su bili prečasni Franjo Jačmenica, rektor crkve sv. Vinka i dr. sc. Anton Tamarut, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Svih ovih dana don Odilon je nadahnutim propovijedima poticao, bodrio i pozivao na svjedočenje vjere, nade i na djela ljubavi prema siromasima i bolesnima kako je to činio sv. Vinko.

Čestitajući sestrama Zaštitnicu provincije i 90 godina vjernog svjedočenja sestara milosrdnica, misnik je naglasio da slavlje Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije naviješta Isusa kojega je ona donijela svijetu. Tom se svetkovinom slavi veliko otajstvo naše vjere. Iako je Marija jedna od nas, ona je više od nas jer je od svoga začeća izuzeta od svake ljage grijeha.

Puno je milosti što ih je Bog po sestrama podario ljudima. Nije to moguće dovoljno ljudskim riječima izreći i do kraja izraziti zahvalnost za sve što su sestre milosrdnice činile i čine pod okriljem nebeske Majke Marije. Potom je poželio da Marija, neznatna službenica Božja i nadahnjuje sestre u njihovu služenju. No, valja imati naumu da je lijepo čuti neko priznanje kao poticaj za nove pothvate. Posebno je potaknuo na molitvu za nova zvanja, ali i za ustrajnost u zvanju i jačanje zajedništva.

Potom se osvrnuo na misna čitanja. U prvom misnom čitanju, Adam uzima zabranjeno voće, a krivnju prebacuje na Evu, Eva pak na zmiju. Ne događa li se često difuzija odgovornosti – prebacivanje odgovornosti u našem svakodnevnom životu? U obitelji djeca prebacuju odgovornost na roditelje, roditelji na djecu. Netko uvijek mora biti kriv i ništa ne valja. A to nije dobro. Valja samo ona osoba koja kaže da sama ništa ne valja. Osjećaj nemoći narušava snagu odgovornosti. Ako nam se dogodi da sve gledamo loše valja se okrenuti samom sebi. A kad opominjemo ne bismo smjeli vrijeđati dostojanstvo osobe.

Marija je svojim DA bila potpuno predana Bogu. Anđelov pozdrav naviješta da Bog ima plan s Marijom, a ujedno govori da nas Bog zatekne ondje gdje smo u tom trenutku po službi, gdje želi složiti priču s nama. Tako je bilo i s Marijom, koja je u poniznosti izvršila Božji plan.  Dopustila je da Bog upravlja njezine korake, naglasio je misnik te nastavio: Bog ima neku priču sa svakim od nas. Kako gledamo na vlastiti život, na vlastiti poziv, vlastitu odgovornost? Marija je svojom smetenošću pokazala da je jedna od nas. Našla se u neizvjesnosti i pitala se kako će to biti? Anđeo je ohrabruje: »Ne boj se, Marijo!« i Bog joj po anđelu daje znak. Bog i nam po nekim događajima daje znakove. Često se uplašimo, ali na kraju sve dobro ispadne.

Kako se mi ponašamo kad se nađemo u neizvjesnim situacijama? Tražimo odgovor ili postavljamo pitanja: Zašto baš ja? Zašto ne netko drugi? Svojim umom nikad nećemo naći rješenje, jer ako Gospodin kuće ne gradi uzalud se muče graditelji. Isus nam u Oče našu kaže – budi volja tvoja! Predanje volji Božjoj izrazito je snažno u Marijinu životu. Dopustimo da se Bog proslavi i u našem životu. Zato »Prepusti Gospodinu putove svoje, u njega se uzdaj i On će sve voditi« (Ps 37, 5), zaključio je don Odilon.