Pogledaj sve web stranice Družbe

Proslava svetkovine svete Lujze de Marillac

Objavljeno: 09.05.2023. | Novosti

U Crkvi svetog Vinka Paulskog trodnevnu pripremu u čast svete Lujze de Marillac predvodio je prof. dr. Anton Tamarut. Nazvao je svetu Lujzu „Velikim spomenikom Božjeg milosrđa“, te naglasio kako je jedan dio njezina zalaganja bilo školovanje, poučavanje i briga za siromašne djevojke. Lujza je u svakom stvorenju Božjem, a posebno siromašnima, kojima je posvetila svoj život vidjela živoga Krista. Posebno se povjeravala vodstvu Duha Svetoga u svemu što je činila. Gdje se ljudi udružuju, da učine nešto lijepo, tamo je bez sumnje na djelu Duh Sveti. Djela koja činimo, a slavimo kroz majku Lujzu, tu djeluje Duh Sveti i Bog se u tim djelima nastanjuje.

Na dan svetkovine, euharistijsko slavlje predvodio je prečasni mr. Željko Faltak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa. U svojoj propovijedi naglasio je kako u životu svete Lujze uočavamo konkretno življenje vjere i djelotvorne ljubavi kao djeteta Božjega i kao prijateljice Isusove. Posebno to možemo čuti u zbornoj molitvi: „Daj nam, molimo te, tako nasljedovati primjer svete Lujze, da vršeći djela tvoje ljubavi na zemlji, zavrijedimo postići kraljevstvo obećano blaženima“, te u predslovlju: „…nju si, naime, tako poučio da se brine za potrebe siromaha da je postala pravi svjedok tvoje ljubavi u svijetu, a svoju obitelj, koja se raduje današnjem slavlju, pozivaš da nasljeduje evanđeoski nauk ljubavi i da izgrađuje kraljevstvo pravde i kršćanske ljubavi“.

 Čestitajući današnju svetkovinu, prečasni Željko zaželio je svim sestrama da po zagovoru svetog Vinka i svete majke Lujze uvijek iznova pronalaze nove načine življenja i svjedočenja kršćanske ljubav, koja će biti znak da su djeca Božja i prijateljice Isusove i koja će zasigurno nadahnjivati tražitelje življenja vjere i ljubavi.

U večerašnjoj zahvali dragom Bogu na divnim djelima koja je učinio i čini po životu i djelovanju svete Lujze, molili smo za sve, da svojim životom budemo svjedoci da smo djeca Božja i prijatelji Isusovi, koji i danas slušaju Isusovu zapovijed: „Ljubite jedni druge“.

Provincijalna poglavarica s.M.Barbara Vručina čestitala je svim sestrama svetkovinu i naglasila da se majka Lujza samo radom na sebi izborila za krjeposti koje su dale ljepotu njezinoj duši, te se tako otvorila za dobro prema bližnjemu.