Pogledaj sve web stranice Družbe

Svetkovina Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije

Objavljeno: 09.12.2021. | Novosti

Za svetkovina Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije održana je od 5. do 7. prosinca ove godine trodnevna priprava, koju je vodio dr. fra Danijel Patafta. Time se Provincija Bezgrješnog Začeća BDM – Zagreb pripremala za proslavu svoje nebeske Zaštitnice i Dana Provincije.

Okupljene u prohladnom »Šatoru«, na molitvi Večernje i svete krunice, u adventskom iščekivanju dolaska Gospodinova, osjećale smo toplinu i blizinu Riječi Božje koja se u letu spušta iz nebeskih visina da se po ne znam koji puta rodi za svakoga od nas. Pridružila nam šačica ustrajnih vjernika, koje ni pandemija ni potres nisu udaljili od ranjene crkve sv. Vinka, čekajući da ona u novom sjaju otvori vrata za nedjeljna i svakodnevna bogoslužja.

Tijekom trodnevnice fra Danijel nas je vodio putovima Marijine šutnje i njezine velikodušnosti da potpuno odgovori pozivu Božjem. U središta razmatranja bila je Marijina tišina i potreba šutnje u svakodnevnom životu; djelotvorne ljubavi koja ne previđa čovjeka u potrebi, svojevoljno osiromašenje kojim se otvara prostor za Boga. Iz tišine Blažene Djevice Marije iznjedren je veliki DA i odgovor Arkanđelovu navještenju. Marijin odgovor Bogu omogućio je utjelovljenje Riječi Božje po Duhu Svetom i silazak Sina Očeva u našu povijest. Po Mariji je Bog ljubavi i mira došao k nama i zaista postao Bog s nama – Emanuel, utjelovio se u naše tijelo i postao krv naše krvi. Marijina šutnja nije pasivna. Ona poziva na djelotvornu ljubav prema bližnjima i na brigu za njihovo spasenje.

Središnje euharistijsko slavlje na svetkovinu Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca, predvodio je o. Dario Tokić, OCD, provincijal, Hrvatske karmelske provincije sv. oca Josipa.

U nadahnutoj propovijedi, kao nit vodilju uzeo je o. Dario djetinji odnos pouzdanja sv. Vinka Paulskoga u Presvetu Bogorodicu Mariju. Nizom poticajnih primjera razbuktao je slušateljstvo u okrilju »Šatora Božjega«, kako našu dvoranu liturgijskih slavlja nazva prečani Franjo Jačmenica, rektor Samostanske crkve sv. Vinka. Te se večeri u zajedništvu sa sestrama slavljenicama našao i veći broj vjernika.

Sve se pretvorilo u uho i pogled na lik Bezgrješne Djevice Marije u nježnom odnosu prema Majci koju se voli »najviše na svijetu« i koja je uvijek blizu puna razumijevanja i brige za svoju djecu.

Propovijed je o. Dario završio molitvom sv. Vinka Gospi:

O Presveta Djevice,

koja se zauzimaš za one što nemaju glasa i ne mogu zboriti,

molim Te da zaštitiš ovu malu Družbu.

Budući da se Družba sestara milosrdnica stavila pod Tvoju moćnu zaštitu,

i da Te puno puta zazivala kao svoju Majku,

molimo Te sada da ljubazno na dar primiš

sve što svaka pojedinačno i sve zajedno prinosimo Tebi.

Budući da nam dopuštaš da te nazivamo svojom Majkom

i da si Majka milosrđa od kojeg dolazi svako drugo milosrđe,

Ti – za koju vjerujemo da Ti je Bog povjerio osnivanje ove Družbe –

udostoj se uzeti je pod svoju zaštitu.

Stavimo sve sestre pod njezino okrilje

i obećajmo da ćemo se bespridržajno darovati njoj i njezinom Sinu

povjeravajući joj vodstvo cijele Družbe i svake pojedine sestre. Amen.

(Prema knjizi: Sv. Vinko Paulski, Perfezione evangelica, Rim 1983., str. 900.-902.).