Pogledaj sve web stranice Družbe

USUSRET SVETKOVINI BEZGRJEŠNOG ZAČEĆA BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Objavljeno: 29.11.2023. | Novosti

Proslava blagdana Blažene Djevice Marije Bezgrješne od Čudotvorne medaljice s trodnevnom pripravom bila je lijepa predpriprava za skorašnju svetkovinu Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije, zaštitnice Zagrebačke provincije sestara milosrdnica. Marija je iskusila Boga kao spasitelja svoga života, Boga koji joj je dao milost da od svoga začeća može živjeti na posve nov način. Upravo s tog stajališta Marija može promatrati čovjeka i povijest drukčije nego obični ljudi. Ono što Drugi vatikanski koncil naziva »znakovima vremena«, Marija je na savršen način razumjela i to snažno izrazila u svom hvalospjevu Veliča.

Marijin Magnifikat pjesma je njezina iskustva, njezine radosti, njezinih emotivnih gesta. Iskusila je k tome i radost ljudske blizine u Elizabetinu zagrljaju i ostvarenje nade Božjeg spasenja te zahvaljuje Bogu: »klikće duh moj u Bogu…, što pogleda (On) – na neznatnost moju…. čime se subjekt (ja) u njezinoj pjesmi mijenja: On iskaza…, zbaci…, uzvisi…, napuni…, otpusti…, prihvati. Što će reći – Bog je uvijek subjekt u Marijinu životu.   

            Kakav je naš magnifikat? Jesmo li spremne, poput Marije, suočavati se s Božjom novošću? Jesmo li je spremne prihvatiti i zagrliti je, dati joj prostora u svom životu? U današnjem je svijetu teško očekivati da se netko raduje zbog Božjih darova danih drugima. Marija je to mogla doživjeti u zagrljaju svoje rođakinje Elizabete, jer su obje bile otvorene za novost koju donosi Isus Krist.

Prepoznajemo li mi u svome životu djela koja nas potiču da slavimo Boga? Uvijek imamo razloga reći Bogu hvala za dobra što smo ih primili od drugih, za ljubav koja nam je pružana, za susrete obasjane radošću i vjerom od dana našega krštenja do ovog trenutka, kao i za darove što ćemo ih primiti tijekom vlastita života do njegova smiraja koji će nas povesti u susret s Bogom spasenja, Bogom koji bogate otpušta praznih ruku, a gladne i siromašne napunja dobrima.

            Stavimo se poput Marije Bezgrješne na stranu nade i na stranu Kraljevstva! A imajući na umu da nam je svima dati doprinos da ovaj svijet sutra bude nešto bolji, ujedinimo svoju molitvu s Marijinom i hrabro otvorimo svoje srce da istražimo velike trenutke u svome životu, trenutke u kojima nam je Bog bio na poseban način blizu.