Pogledaj sve web stranice Družbe

XVIII. PROVINCIJSKI KAPITUL

Objavljeno: 27.02.2023. | Novosti

PROVINCIJE BEZGRJEŠNOG ZAČEĆA BDM – ZAGREB

XVIII. provincijski kapitul Provincije Bezgrješnog Začeća BDM – Zagreb, započeo je s radom u popodnevnim satima, u četvrtak 23. veljače, a na njemu je sudjelovalo 47 sestara (41 izabrana izaslanica Provincije te po službi cijela provincijalna uprava, 6 sestara na čelu sa s. M. Barbarom Vručina, provincijalnom poglavaricom).

Nakon kratkog susreta i pozdrava s. M. Barbare Vručina, provincijalne poglavarice, kapitularkama se poticajnim nagovorom obratio o. Dario Tokić, OCD, a potom s njima slavio Euharistiju. Nakon euharistijskog stola našao se sa sestrama i u zajedništvu blagovanja. Na odlasku svim je sestrama poželio blagoslovljen i mudrost u donošenju odluka na posvećenje sestara i na blagoslov cijele Provincije.

Drugi dan zasjedanja, u petak 24. veljače, započeo je sa zazivom Duha Svetoga, a potom su slijedila izvješća. Počevši od Provincijalne poglavarice, koja je podnijela Izvješće o duhovnom, disciplinskom, stegovnom te brojčanom stanju Provincije, slijedilo je izvješće o ekonomskom stanju Provincije i o radu pojedinih njezinih ustanova: Ženska opća gimnazija Družbe sestara milosrdnica s pravom javnosti; Dječji vrtić svetog Vinka; Rad sa siromasima; Marijanska vinkovska mladež te Lužnica d.o.o. i Duhovno-obrazovni centar, Lužnica. Kapitularke su pomno pratile izvješća svojih susestara kao osnovu za diskusiju i zaključke u narednom danu.

U subotu 25. veljače, nakon molitve Duhu Svetom, u raspravni dio ušle su kapitularke nošene riječima Psalma: »Služite Gospodinu sa strahom, s trepetom se pokorite njemu« (Ps 2,11), svjesne da se prije svega treba pokoravati Bogu i čuvati čistu savjest. Uz poštivanje napora oko dobra, u zajedničkom razmišljanju i planiranju dopuštena su i drukčija viđenja situacije. Zato je potrebna svijest da su sva ljudska znanja i službe utemeljene u Bogu. Tražeći svjetlo s neba, zajednički se razmišljalo o duhu upravljanja i služenja s osvrtom na prijeđeni put života, rada i djelovanja, pogleda usmjerena prema budućnosti.  

Zaključak je bio da je za život, rast i djelovanje zajednice neophodna Božja milost. Potrebno je planiranje i angažman svih prema mogućnostima, ali prije svega potrebna je Božja milost, potrebno je osluškivanje Duha Svetoga, koji govori svakoj sestri, od one koja bdije na porti, uz postelju bolesnika ili pere posuđe, sve do poglavarica.

Četvrti dan kapitula, u nedjelju 26. veljače, bio je također radni dan. Trebalo je izabrati izaslanice za Generalni kapitul, njih 11, dok Provincijalna poglavarica snagom svoje službe izravno ide na Generalni kapitul.

Nakon održanog provincijskog kapitula, kapitularke su se uputile prema svojim postajama redovničkog služenja i vratile se svojim svakodnevnim dužnostima da u duhu karizme sv. Vinka svjedoče kršćansku ljubav, nošene geslom za Generalni kapitul: »Obnovljenom vjernošću gradimo zajedništvo«!