Pogledaj sve web stranice Družbe

Dječji vrtić Svetog Vinka

ČETRDESET ŠEST GODINA VRTIĆA (1975. – 2021.)

Družba sestara milosrdnica, sa sjedištem u Zagrebu u Frankopanskoj ulici, nastavlja kroz povijest djelo svoga utemeljitelja sv. Vinka Paulskoga (1581.- 1660.), koji je u Francuskoj, točnije u Parizu, osnovao Kćeri kršćanske ljubavi kako bi kroz djela ljubavi skrbile za najpotrebnije, osobito za žrtve rata koji je tada bjesnio Francuskom.

5. rujna 1845. u Zagreb je stiglo prvih šest sestara Milosrdnica;

1847. sestre su otvorile konvikt za siromašne djevojčice;

1853. otvorile su konvikt za siromašne dječake;

1. listopada 1855. osnovale su čuvalište – pjestovalište – za siromašnu djecu;

1879. u samostanu je otvorena još jedna ustanova za predškolsku djecu – Dječje zabavište;

1945. zabranjen je rad Zabavišta, Pjestovališta i samostanskih škola.

Od 1970. godine otvaraju se čuvališta u Splitu, Rijeci, Zadru, Sisku i Kamniku (Slovenija).

Broj roditelja zainteresiranih za odgoj i čuvanje njihove djece u samostanima raste, a samim

tim raste i broj djece, polaznika tih ustanova.

1. travnja 1975. na zahtjev roditelja i molbu don Luke Depola i vlč. Tomislava Ivančića počinje s radom Dječji vrtić Svetog Vinka. Otvoren je dopuštenjem časne majke Marije Ancille Buntak. Geslo pod kojim se započelo i ustrajalo u radu vrtića je “Biti prijatelj svima, čineći dobro potrebnima”. Tada je u vrtić upisano 45-ero djece.

1. veljače 1998. Vrtić je registriran kao javna ustanova. Osnivač i vlasnik Vrtića je Družba sestara milosrdnica Svetog Vinka Paulskoga, Provincija Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije – Zagreb, Frankopanska 17.

Djelatnost Dječjeg vrtića Svetog Vinka ostvaruje se redovitim desetosatnim programom odgoja, njege, naobrazbe, zdravstvene zaštite, prehrane, socijalne skrbi i vjerskog odgoja djece predškolske dobi od treće godine života do polaska u osnovnu školu, uzimajući u obzir određene potrebe pojedinog djeteta. Svakodnevnu brigu o njima vodi 15 djelatnika. U vrtić je upisano sedamdesetak raspoređenih u 3 odgojne skupine od treće godine pa do polaska u školu.

Osobe za kontakt:

Ravnateljica: s.M.Bernardica Novoselec

Web stranica:

http://dv-svetog-vinka.hr/