Pogledaj sve web stranice Družbe

POSJET I NAŠE ZAJEDNIŠTVO S VJERNICIMA U MARTINSKOJ VESI

Objavljeno: 05.11.2023. | Novosti

Sestre milosrdnice živjele su i djelovale u Martinskoj Vesi od davne 1900. do 1989. godine. S velikom radošću odlazimo svake godine na tu župu, jer su naše sestre ostavile među ljudima veliki trag u školstvu, vjeronauku, glazbi, u radu s djecom i mladima, bolesnima, siromašnima. Još danas se starije osobe s radošću sjećaju i pričaju zgodice sa sestrama uz koje su odrasli. Župnik župe svetog Martina biskupa, vlč. Ivica Šimunović na euharistijskom slavlju ima samo riječi zahvale za požrtvovan rad naših sestara, kao i poticaj ljudima da mole za nova duhovna zvanja u našoj Družbi.  

Ove godine nas pet sestara uputile smo se iz Zagreba prema Martinskoj Vesi kako bi svojom prisutnošću posvjedočile Vinkovu milosrdnu ljubav tamošnjim vjernicima i animirale euharistijsko slavlje pjevanjem i sviranjem. Pridružile su nam se i naše sestre iz Siska. Putem nas je pratila kiša koja je podigla razinu vode na rijeci Savi koja protječe tik do sela. Uz glavnu ulicu nalazi se kuća u kojoj su živjele naše sestre, tu uvijek malo zastanemo i sjetimo se sestara koje su djelovale kroz 89 godina.

Euharistijsko slavlje nije bilu u župnoj crkvi jer se ona obnavlja od razornog potresa, nego u vatrogasnom domu. U propovijedi vlč. Ivica pozvao je sve prisutne da im primjer budu sveci koji su se usidrili u ljubav Isusovu, koji su privlačili ljepotom svoje duše. Zato svatko treba ići putem obraćenja i potpunom predanju vodstvu Božje milosti putem križa, kako bi postali dionici Isusove vazmene pobjede. Naglasio je primjer svetog Vinka Paulskog koji je živio i ostvarivao svetost u malim stvarima, u sitnim koracima, zaboravljajući na sebe, a gledajući u vječnost. A uvjet je poniznost koja nam daruje svjetlost i milost. Potrebno je poslušati ono što nam Gospodin svakog dana govori, a to je vjera koja mora biti djelotvorna u ljubavi.

Na kraju euharistijskog slavlja zajedno smo se pomolili za sve pokojne sestre koje su djelovale u župi, kao i za nova duhovna zvanja. Prisjetio je vjernike na trodnevnu pripremu za proslavu zaštitnika župe svetog Martina iz Toursa.

Neka sveti Martin štiti sve ljude koji žive u ovoj župnoj zajednici, neka im bude primjer vjernog služenja i životne borbe za vjeru u Krista.

Molitva svetoga Martina (za nastavak borbe za Boga)

Gospodine, ako sam i dalje potreban Tvom narodu,
neću izbjegavati trud.
Neka bude volja Tvoja.
Vodio sam dobru bitku dovoljno dugo.
Ipak, ako me, Gospodine, obvežeš da nastavim bitku
u bojnim redovima Tvoje obrane,
nikad neću tražiti izgovor zbog manjka snage.
Ispunit ću sve što si mi povjerio.
Dok Ti zapovijedaš,
ja ću se boriti pod Tvojom zastavom.
Amen.