Pogledaj sve web stranice Družbe

Svjetski misijski dan

Proslava svjetskog misijskog dana u Lužnici

Objavljeno: 28.10.2012. | Novosti

Svjetski misijski dan po prvi put bio je obilježen i u našoj Družbi u Duhovno – obrazovnom centru Marijin dvor, u Lužnici, pod geslom “Milosrdna ljubav osvaja svijet”. Bio je to susret molitve, upoznavanja i podrške misijama Družbe sestara milosrdnica u Južnoj Americi, Bugarskoj i na Solomonskim Otocima.

Iako je rano jutro obeshrabrivalo gustom maglom domaćini su nas uvjeravali kako je to dobar znak za prekrasan dan, u što smo se kasnije i sami uvjerili. Dan smo započeli svetom misom koju je predslavio vlč. Antun Štefan, ravnatelj Papinskih Misijskih djela u Republici Hrvatskoj. Na samom početku sve nazočne je pozdravila časna majka Miroslava Bradica izrazivši veliko zadovoljstvo ovom proslavom. Isus zbog kojeg smo se i oko kojeg smo se svi okupili bio je centar naše pažnje, naših molitava i naše radosti. U to nas je upućivao i predslavitelj svete Mise govoreći, kako sve misije i svi misionari postoje iz jednog jedinog razloga a to je Isus, kako bi navještali Njegovu Riječ, svjedočili Njegovu ljubav i donosili je onima koji ga još nisu upoznali ili su se od njega odmetnuli.

Slijedila je prezentacija o trenutno potrebnim misijama naše Družbe. Tako je s. M. Božena Novoselec predstavila djelovanje sestara u Bugarskoj približivši nam lijepe i tužne strane njihove svakodnevice. Na kraju prestavljanja imali smo priliku čuti bugarski tradicionalni instrument „gadulka“ koji je u vještim rukama djevojke Mirene Rankove zvučao veličanstveno.

Djelovanje sestara u Argentini i Urugvaju predstavila je s. Samuela Vilenica koja je svoju trogodišnju redovničku formaciju provela u Argentini. Govorila je o teškom početku sestara, kako ih nitko nije dočekao u luci prilikom njihova dolaska pa sve do današnjih prilika. Sestra Teresita Aguilar Samudio, rođena Paragvajka, svjedočila nam je svoje iskustvo susreta s hrvatskim sestrama. Osobito je istaknula dojmljiv susret i suživot sa s. Slavom Vedrina, paragvajskom Majkom Terezom, te djelovanje sestara u Paragvaju među najsiromašnijima, napuštenima i odbačenima. Početak misijskog djelovanja na Salomonskim Otocima predstavila je s. Marinka Blatarić iznijevši trenutnu situaciju Salomonskih Otoka i njihovih gorućih potreba.

U poslijepodnevnim satima nastavilo se radosno druženje u misijskim radionicama i misijskom sajmu koji je bio izložen tijekom cijelog programa. Svi prihodi prikupljeni toga dana namijenjeni su misijskom djelovanju naših sestara.

Kruna programa bio je dobrotvorni koncert na kojem su nastupali izvođači velikog srca koji su nam uz svoje talente darovali i svoje vrijeme . Na koncertu su nastupili: VIS „Trag“, skupina „s.Lujza Kozinović“ iz Žepča, solisti Katarina Portada i Danijel Stanković, obitelj Golubić, mladi iz Bugarske i sestre milosrdnice.

Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovom događaju. Hvala svim volonterima, sestrama milosrdnicama i svim posjetiteljima. Pratimo naše sestre u misijama trajno u našim molitvama i sjetimo ih se rado u njihovim potrebama.

s. Marinka Blatarić

 

Preuzeto sa: www.milosrdnice.hr