Pogledaj sve web stranice Družbe

Sestre milosrdnice u Orahovici

Recepti za prijateljstvo

Objavljeno: 11.10.2013. | Novosti

Potaknute primjerom svetoga Vinka koji uči svoje sestre kako treba obilaziti svijet navješćujući Kristovo Kraljevstvo, i mi, njegove kćeri  koje trebamo gledati svijet ljubavlju koja osvaja svijet, krenule smo na put svjedočenja svoje vjere i obogaćivanja nas samih mnogim mladima koji itekako znaju zahtjevnost života samoga. Na poziv župnika u Orahovici, vlč. Željka Strnaka, 5. i 6. listopada 2013. godine okupilo se nas četiri sestara. Nakon njegove srdačne dobrodošlice kako je to i običaj u Slavoniji, započeo je susret s najmlađim članovima župe. Došlo je šezdesetak djece od prvoga do četvrtoga razreda osnovne škole. Nakon početnog upoznavanja, razgibavanja s pjesmom i crtića o ukazanju Gospe Fatimske, razgovarali smo o pobožnosti moljenja krunice. Djeca su nas ugodno iznenadila svojim znanjem vjeronauka i iskrenom radošću. Svoje talente su nam također pokazali prilikom izrađivanja svojih vlastitih krunica.

Nakon ručka i ugodnog razgovora, u popodnevnim satima započeo je susret s krizmanicima i srednjoškolcima. Tema ovoga susreta bilo je prijateljstvo pa je tu bilo mnogo mudrih misli naših mladih. U radionici smo tražili lijekove za očuvanje i obnovu prijateljstva pa smo zaključili da od prijatelja nikada ne treba odustati te da lijek ljubavi i strpljivosti u razorenom prijateljstvu treba primjenjivati dok ne ozdravimo ili dok rana ne zacijeli. Nakon razmišljanja o toj temi uz Knjigu Sirahovu, zaželjeli smo iskušati svoje međusobno povjerenje uz igre. Moglo se zaključiti da mladi imaju povjerenja u druge i da to povjerenje očekuju od svojih najbližih. Kad smo se s njima pozdravili, župnik je imao želju da pjevamo pjesme naših sestara na večernjoj svetoj Misi iza koje je bio susret s odraslima. Župnik nas je obradovao svojim znanjem o našoj duhovnosti.

Odrasli su također izrađivali recepte za očuvanje prijateljstva te su nas pogotovo stariji obogatili svojim riječima o dubini prijateljstva. Neki recepti nisu imali rok trajanja jer su bili bezuvjetni te nisu imali nikakvih nuspojava niti mogućnost predoziranja.  U nedjelju smo na župskim misama imale svjedočanstvo svoga zvanja i ukratko predstavile našu Družbu.

Zahvaljujem na ovom iskustvu i radujem se idućim pohodima. Ovo pastoralno djelovanje me uči koliko smo potrebne svijetu kao duhovne majke i one koje imaju otvoreno srce za nova djelovanja u duhu našega sv. Vinka.

 

s. M. Pavla Mautner

KRATKI VIDEO IZ ORAHOVICE:

[youtube]http://youtu.be/kMOU48dUhZg[/youtube]