Pogledaj sve web stranice Družbe

Duhovna obnova

Vikend u Našicama

Objavljeno: 26.03.2014. | Novosti

Osvanuo je sunčan i topao petak, 21. ožujka 2014., a meteorolozi obećavaju i sunčani vikend, savršen za put pod noge i duhovnu obnovu za mlade. Gospodin nam je podario lijepo vrijeme , a i mi smo sjale radošću i spremnošću za širiti Radosnu vijest.

Na poziv Frame iz Našica dolazimo animirati njihov susret u petak navečer, a u subotu cjelodnevnu duhovnu obnovu za mlade grada Našice. Srdačno primljene od braće franjevaca, krećemo s našom duhovnom obnovom pod nazivom: „Oluja – poziv na vjeru”.

Započele smo susret molitvom časoslova, kako framaši i običavaju započeti svoj susret. Nakon upoznavanja slušamo priču o Jelinki kroz koju smo spoznali smisao žrtve za druge. Završile smo petak pjesmom i druženjem.

U subotu, 22. ožujka, okupilo se više od pedeset mladih spremnih za duhovnu obnovu. Nakon kratkog uvoda i upoznavanja započele smo susret prezentacijom i temom „Rast sa zaprekama“. Izvukli smo pouku da ako se hrabro suočimo sa životnim zaprekama možemo napredovati i rasti, a te zapreke postaju sastavni dio nas i oblikuju nas u jače ljude.

Sljedeća radionica bila je „Odnos vjere i nevjere“. Nakon iznesenih asocijacija na vjeru i nevjeru, sudionici su se podijelili su se u dvije grupe i odabrali smo tri suca. Jedna grupa „Nevjera“, a druga „Vjera“. Započeli su parlaonicu iznoseći argumente za i protiv. Mladi su iskoristili sve svoje vještine: glumu, znanje, govor, uvjeravanje… Kroz smijeh, ali i ozbiljna pitanja, svaka se grupa brinula za svoju pobjedu. Naposlijetku, zajedno smo došli do zaključka da vjeru ne možemo uvijek razumski dokazati, ali ona je ta koja nas jača, oslobađa i usmjerava.

Nakon kratke pauze krenuli smo  prema crkvi i svi smo zajedno imali „Lectio divina“, razmatranje dijela evanđelja gdje Isus stišava oluju na moru. Obogaćeni Isusovim riječima uputili smo se na ručak. Franjevci su otvorili vrata svoje blagovaonice i svi smo zajedno, kao velika obitelj blagovali i hranu potrebnu za naše tijelo. Naši domaćini, framaši i vjeroučiteljica Nina, organizirali su nam odlazak u muzej grada Našica – dvorac Pejačević, te razgledavanje samostanskog muzeja i knjižnice. Tek je 15 sati, a mi smo obogaćene zajedništvom, smijehom, Božjom riječi, duhovnom i fizičkom hranom ali i kulturnom baštinom grada Našice.

Nastavak naše duhovne obnove započeo je radionicom pod naslovom „Ciljevi“. Mladi su iznijeli svoje životne ciljeve, a kroz grupni rad trebali su pronaći 10 koraka kako ostvariti te ciljeve. Potom smo prikazale prezentaciju o sv. Katarini Laboure i podijelile „čudotvorne medaljice“, te smo se zajedno uputili na slavlje svete mise i klanjanje.

Klanjanje je bilo kraj našeg subotnjeg susreta: zahvalili smo Gospodinu za primljene milosti, za naše živote i Njegovu žrtvu podnesenu za nas. Molili smo Ga da nam udijeli snage da ustrajemo na našem putu vjere, da ne zaboravimo da nam On daje ruku u oluji života. Duhovna obnova nas je obogatila novim poznanstvima, novim poukama i novim iskustvima.

U nedjelju smo prisustvovale svetoj misi u 7, 9 i 11 sati, a na kraju misa s. Samuela, s. Karla i s. M. Nikolina kratko su predstavile našu družbu, sestre i njihovo djelovanje, a pripravnice Lucija i Ljubica svjedočile su o svom zvanju.

Umorne, ali ispunjena srca, krećemo natrag k našem domu, uvjerenije da je Gospodin divan u svima nama te ohrabrene da Ga i dalje radosno svjedočimo i dijelimo sa svima koje susrećemo, čvrsto Ga držeći za ruku u oluji našeg života.