Pogledaj sve web stranice Družbe

Muzej

Samostanska zbirka Družbe sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskoga u Kući matici u Zagrebu, Frankopanska 17, zbirka je duhovnog i kulturnog razvoja Družbe sestara milosrdnica kroz njezinu 160. godina dugu povijest (1845. – 2005.). Predmete je kroz više godina marljivo sakupljala s. Alfonza Kovačić. Odraz su vremena, života i požrtvovnog rada sestara Družbe.

Zbirka je prvi puta otvorena 8. prosinca 1980. godine kao spomen na 150.-tu obljetnicu ukazanja Bezgrješne Djevice sv. Katarini Labouré. Tom prigodom tadašnja Vrhovna glavarica Marija Lauda Cvitković upisala je u spomenicu Zbirke: „ Sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskog raduju se što je prema njihovoj davnoj želji mogao biti otvoren Muzej Družbe upravo na svetkovinu Bezgrješno začete Blažene Djevice Marije, koja je zaštitnica Družbe i kojoj se svake godine mi sestre milosrdnice posebno posvećujemo. Bezgrješna prati život i rad nas sestara milosrdnica od dolaska 1845. – u njenom okrilju je naša prošlost, sadašnjost i budućnost.“

Samostanska zbirka je temeljito obnovljena i ponovno otvorena 28. kolovoza 2005. za vrijeme XV. redovite Glavne skupštine Družbe.

„Zato pazi i dobro se čuvaj da ne zaboraviš događaje što si ih svojim očima vidio, neka ti ne iščeznu iz srca ni jednoga dana tvoga života, naprotiv, pouči o njima svoje sinove i sinove svojih sinova.“ (Pnz 4,9)

Ovim je riječima Sv. Pisma započela Časna Majka M. Blaga Bunčuga otvorenje obnovljene Samostanske zbirke. Sa zahvalnošću sjetile smo se svih sestara koje su žrtvom vlastitog života započele rad na Gospodnjoj njivi drage nam Hrvatske i ostavile nam u nasljeđe bogatstvo kulture 160-godišnje povijesti naše Družbe. Zbirka sadrži mnogobrojne predmete: kipove, slike, crkveno ruho i posuđe, umjetničke radove, predmete iz ostavštine nekih poglavara Katoličke crkve, Zagrebačke nadbiskupije i naše Družbe, djela naših sestara, predmete koji su doneseni iz zemalja u kojima su djelovale naše sestre ili još uvijek djeluju.

Zahvaljujemo svim sestrama, prvima od samih početaka naše Družbe i onima do danas koje su neumorno radile za Boga, cijenile i čuvale našu baštinu i dale je nama u nasljedstvo, jer kaže sv. Pismo: „Valjan čovjek ostavlja baštinu unucima“ (Izr 13,22).

 

„Neka sve ovo što je sabrano i izloženo bude poticaj novim naraštajima da velikodušno nastave služenje Bogu i bližnjemu, te da poštovanje, zahvalnost i ljubav prema Družbi sve više jača.“ (Majka M. Lauda Cvitković)