Pogledaj sve web stranice Družbe

ČISTA SRIJEDA – PEPELNICA

Objavljeno: 14.02.2024. | Novosti

Nakon Svijećnice, obasjane Gospodinovim pojavkom u Hramu, stiže nam i Pepelnica, obojana blagoslovljenim pepelom spaljenih grančica od prošle Cvijetnice, da nas povede u stvarnost Gospodinova života na zemlji i k smislu njegova otkupiteljskog djela po muci, smrti i uskrsnuću. Ulazak je to u sveto korizmeno vrijeme, u četrdesetodnevnu pokorničku pripravu za proslavu Kristova vazmena otajstva. Pepelnica svojom simbolikom poziva na opće obraćenje i promjenu ponašanja, odnosno odbacivanje svega što nas čini manje kršćanima te poziv na prianjanje uz Krista i njegovu Crkvu.

Nakon Jutarnje sestre su pjesmom zazvale Gospodina, koji ljubi sva bića, da bude s nama u ovim svetim danima molitve, posta i pokore. Rektor je podsjetio na smisao Korizme u kojoj smo pozvani ispravljati ono što nije dobro u našem životu i odricati se želje da vladamo nad drugima zadirući u područja njihova života koja su samo Bogu pridržana. Potom je potaknuo da se prema Isusovu savjetu ponašamo jedni prema drugima u duhu Evanđelja.

U kratkoj propovijedi Rektor se osvrnuo na misna čitanja koja pozivaju na povratak Gospodinu, koji je milosrdan i pun dobrote. Samo pepeljenje, naglasio je, poziv je na obraćenje. Svi mi znamo što trebamo izbaciti iz svoga života što se događa u strpljivosti, korak po korak. Da svake godine iskorijenimo barem jednu manu, to bi nam osiguralo put prema svetosti, naglasio je Rektor. Nije potrebno nametati brojne odluke. Pokora je pomoćno sredstvo, ali lomljenje volje zahtjevan je put prema svetosti. Molimo snagu od Gospodina, jer i đavao je spreman na ometanje. Ne dopustimo da nas smućuje u našim odlukama, potaknuo je Rektor.

Dok je svećenik, posipajući naše glave pepelom izgovarao: »Obratite se i vjerujte Evanđelju (Mk 1,15), blagoslivljani sivi pepeo padao je u obliku križa na naša čela da prodre u tamne zakutke, u koje nas gura svakodnevni život dirigiran moću i nasiljem,  te nas podsjeti na kal iz kojeg smo nastali i kamo ćemo se vratiti. Ali taj pepeo ne pada na nas da nam zamagli pogled već da izbrusi dijamant naše vjere kako bismo Krista mogle tražiti u bremenitim trenucima svoga života i prepoznati ga u vlastitim križevima, neuspjesima, žalostima.

Sam naziv – Pepelnica ili Čista srijeda – ima posebnu simboliku, koja poziva na dublje promišljanje i promjenu srca. Čista srijeda poziv je na unutarnje čišćenje te je nju, uz Veliki petak, Crkva proglasila zapovijedanim postom i nemrsom, o čemu su vjernici informirani i znaju zašto obdržavaju taj post usmjerujući ga na bližnje dobrim djelima. Čista srijeda i sve korizmeno vrijeme poziva na odbacivanja osobnih mana koje nas čine manje ljudima, a ujedno na opredjeljivanje za dobro, solidarnost s bližnjima, posebno na pomoć siromasima. Duhovni pak smisao posta je spremnost na odricanje iz ljubavi i zahvalnosti prema Kristovoj muci i smrti koje vode k uskrsnuću.

Stoga ćemo, iz duboke zahvalnosti Presvetom Trojstvu za dar otkupljenja, i ove korizme ustrajnije moliti i rado sudjelovati u molitvi Gospodinova križnog puta te poticati druge na tu pobožnost. Odricanje i molitva izvrstan je put izgradnje pojedinaca i zajednice, a taj put sve vodi u dublje proživljavanje i razumijevanje Isusova vazmenoga otajstva da bismo u svome redovničkom služenju, nošene na krilima vjere i prožete gorljivom ljubavlju, živjele Kristu i djelovale kao On.

s.M.Ines Tutić