Pogledaj sve web stranice Družbe

preminula 5.travnja 2012.

s. M. Nela, Amalija Sente

In memoriam

Sestra Marija Nela (Amalija) Sente rođena je 22. kolovoza 1942. godine od oca Franje i majke Vike r. Mohač, u Martincu Orehovičkom, župa Orehovica.

Rasla je u mnogobrojnoj i skromnoj obitelji Sente, gdje je „vladala tiha radinost i duševni mir“, kako je i sama zapisala u svom životopisu. Iz takve skromne i pobožne obitelji Gospodin je u svoju službu pozvao četiri redovnice i jednog svećenika. Tri su članice Družbe sestara milosrdnica i jedna Dominikanka.

Kao djevojka, Amalija je u Zagrebu polazila krojački zanat. Znala je često svratiti u samostansku crkvu sv. Vinka, gdje se je susretala sa sestrama milosrdnicama, te se i sama oduševila za redovnički život. U Družbu je stupila 12. kolovoza 1960. godine, redovničko odijelo obukla je 15. kolovoza 1961., prve redovničke zavjete položila je 16. kolovoza 1962., a doživotne 2. veljače 1968. godine na Dock Sudu, u Argentini.

Kako je zapisano u Kronici naše Provincije, 27. srpnja 1964. godine zajednica Kuće matice oprostila se od četiri mlade sestre, a među njima bijaše i s. M. Nela, kojih se životni put nastavio u Južnoj Americi. Poslana je tamo kao pomoć našim misionarkama koje su već započele misijsko djelovanje u tom siromašnom dijelu Južne Amerike. Šest godina djelovala je u Argentini (Dock Sud, Orense) i jednu godinu u Paragvaju (Asuncion). Zbog slabog zdravlja morala se vratiti u Kuću maticu u Zagrebu, odakle je odlukom poglavara premještena u Grubišno polje i tu nastavila svoje milosrdničko služenje. Godine 1973. dolazi je u Lužnicu gdje je nastavila služiti svojoj samostanskoj zajednici. Iako slabog zdravlja, trudila se savjesno izvršavati povjerene joj dužnosti, uvjerena da će joj Gospodin uzvratiti za svu nesebičnost i požrtvovnost kojom je služila najpotrebnijima i svojoj zajednici.

Svidje se Gospodinu iznenada ju pozvati, 4. travnja 2012. godine, da korizmu ovozemaljskog hoda zamijeni Uskrsom u Njegovu kraljevstvu. O svojoj pedesetoj obljetnici redovničkog života, koju bi zajedno sa sestrama proslavila ove godine o svetkovini Uznesenja Marijina na nebo, vjerujemo da će biti okrunjena krunom koju joj je odvijeka pripravio Gospodin.

Neka joj Gospodin, kojemu je postojano služila za života, udijeli radosnu vječnost sa svetima i izabranima svojim! Počivala u miru!