Pogledaj sve web stranice Družbe

Nacionalna skupština MVM u Lužnici i izbor novoga Vijeća

Objavljeno: 16.04.2022. | Novosti

U Duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor u Lužnici, 26. i 27. ožujka 2022. god., održana je 4. Nacionalna skupština Marijanske vinkovske mladeži (dalje MVM) u Hrvatskoj i BiH. Skupštini su nazočili članovi područnih vijeća iz Zagreba, Splita, Kistanja i Livna te sestre savjetnice, a po prvi puta su s nama bili i mladi iz Šibenika, u kojemu će se uskoro oformiti Mladež.

Nakon uvodne molitve i pjesme Duhu Svetomu te pozdravnoga govora časne majke Miroslave Bradica, Mladež je službeno započela s otvaranjem Skupštine u jutarnjim satima. Sestra M. Elizabeta održala je uvodno predavanje na temu “Vinkovski identitet”, na koju se nadovezao sa sljedećim izlaganjem na temu “Odgovornost kroz formacijski plan u MVM” dotadašnji nacionalni predsjednik MVM – Hrvatska, Mladen Škare.

Na Skupštini se razgovaralo i o izmjenama u Statutima, s naglaskom da novo sjedište Marijanske vinkovske mladeži postaje Kuća matica u Zagrebu. Potom su predstavnici područnih vijeća izvijestili o akcijama, projektima, općim podatcima o članovima, hodočašćima, posveti i obećanjima te ostalim ostvarenim aktivnostima kroz proteklu godinu, što je uime MVM Zagreb učinila naša predsjednica Mirta Slišković. Na dana izvješća nadovezala se i s. Blanka, koja je progovorila o zajedništvu i suradnji Mladeži s područja RH i BiH, nakon čega nas je područna zajednica u Livnu izvijestila i o svojim poduzetim aktivnostima.

Članovima Skupštine ukazalo se i na njihove zajedničke zadatke na nacionalnoj i internacionalnoj razini te o obavezama koje su dužni izvršiti prema tajništvu MVM u Madridu. Mladi su razgovarali i o planu i programu za tekuću godinu te o odabiru lokacije zajedničkog Nacionalnog susreta svih podružnica MVM.

Nakon izvješćâ uslijedio je izbor novog nacionalnog vijeća MVM – Hrvatska. Prema statutima MVM, apsolutnom većinom glasova izabrani su sljedeći članovi vijeća:

Mirta Slišković, MVM Zagreb – predsjednica,

Mladen Škare, MVM Split – dopredsjednik,

Stanislava Ćibarić, MVM Kistanje – blagajnica,

Dorotea Jagarinac, MVM Zagreb – tajnica.

Od srca čestitamo novoizabranom vijeću Mladeži, a osobito našim djevojkama, Mirti i Dorotei! Želimo im svima puno hrabrosti, domišljatosti i ljubavi u vinkovskoj karizmi i širenju Čudotvorne medaljice BDM.

Radni dio prvoga dana zaključili smo svetom misom koju je predslavio preč. Stjepan Bradica. Druženje u večernjim satima proteklo je uz video-razgovor sa s. M. Veronikom Ćibarić na Salomonskim Otocima i članovima nedavno osnovane MVM – Salomonski Otoci.

Nedjelja je bila hodočasnički dan. Nakon jutarnje molitve i doručka zaputili smo se u Karlovac, u Nacionalno svetište sv. Josipa, gdje nas je dočekao mons. Antun Sente. Bili smo na svetoj misi i ručku, a nakon kave uz rijeku Kupu zaputili smo se u Svetice, pavlinski samostan, gdje nas je dočekao p. Marko Glogović.

Upoznao nas je s poviješću monaškoga reda pavlina i njihovog samostana, kao i s njihovim apostolatom i radom, gdje su osobito usmjereni na rad s trudnicama, majkama koje ne mogu začeti djecu i onima koje su pobacile. Imali smo priliku obići i pavlinsku crkvu i samostan te kućicu Male Gospe. U konačnici, susret smo zaključili molitvom, nakon koje smo se razišli i pošli svojim kućama.

Zahvaljujemo svima koji su nam omogućili da se susretnemo, a osobito našoj časnoj majci, s. Miroslavi, te svim sestrama koje su bile uključene u ovo djelo ljubavi! Neka milosrdna ljubav i dalje po nama osvaja svijet. Po Mariji k Isusu!